Sateliti pokazuju da zagrevanje ubrzava rast nivoa mora

Izvor: Beta, 12.Feb.2018, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sateliti pokazuju da zagrevanje ubrzava rast nivoa mora

Najnoviji satelitski podaci pokazuju da otapanje ledenog pokrivača na Grenlandu i na Antarktiku ubrzavaju rast nivoa ionako rastućih mora.Rast nivoa mora je izazvan zagrevanjem okeana i otapanjem glečera i ledenih ploča.Naučnici navode da će, pri sadašnjoj stopi, svetski okeani u proseku biti najmanje 61 centimetar viši do kraja ovog veka u odnosu na danas, a možda čak i viši.Studija je bazirana na satelitskim podacima sakupljanim tokom 25 godina, koji pokazuju da se trend ubrzava. To se poklapa sa prethodnim predvidjanjima i kompjuterskim simulacijama.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stručnjaci upozoravaju: Ubrzava se rast nivoa okeana

Izvor: N1 televizija, 13.Feb.2018, 13:25

Rast nivoa okeana ubrzava se i do kraja veka mogao bi dosegnuti 65 centimetara, što se poklapa s procenom Ujedinjenih nacija. Ta pojava bi mogla ozbiljno da ugrozi gradove na obali, navodi se u američkoj naučnoj studiji...Nivo okeana sada raste ritmom od približno tri milimetra na godinu, ali bi...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.