Šapčani napušteno zemljište pretvaraju u gradsku baštu!

Izvor: Ekologija.rs, 26.Maj.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapčani napušteno zemljište pretvaraju u gradsku baštu!

Šapčani ovih dana treba da budu ponosni na svoj grad – on je među prvima u Srbiji koji je usvojio koncept gradske bašte.

O čemu se tačno radi? Zahvaljujući Branislavu Vasiću i udruženjima Svetlost i Ekos, napušteno javno gradsko zemljište koje je godinama propadalo pusto, postaće prava mala oaza za ljubitelje hortikulture.

Direkcija za za poljoprivredu grada Šapca je prepoznala ideju kao konstruktivnu, i napravljen je korak ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << realizaciji: sa upravom Grada Šapca potpisan je ugovor na tri godine. Ceo projekat je baziran volonterski, a inicijatori do potrebnih sredstava planiraju da dođu preko donacija građana i privatnog sektora. Pripremne radove (obrada zemljišta) izvešće Srednja poljoprivredna škola iz Šapcu.

Zainteresovanim građanima biće besplatno deljene parcele veličine 5 x 10 metara za organski uzgoj povrća, cveća i začinskog bilja. Do sada se prijavilo više od pedeset zainteresovanih građana. Svi koji budu dobili “svoje parče” zemlje potpisaće ugovor kojim se obavezuju da poštuju osnovna načela same bašte. Poljoprivredno savetodavna i stručna služba iz Šapca izvršiće hemijsku analizu zemljišta a u saradnji sa njima biće i organizovana i serija predavanja na temu organskog uzgoja.

Gradska bašta ima višestruke prednosti : proizvodnjom sopstvene hrane podmiruju se potrebe za zdravom hranom a moguće je i višak odgajenog i prodati te na taj način steći i materijalnu dobit. Takođe prilikom dolaska u baštu građani imaju priliku da se druže, razmenjuju isustva i stiču prijateljstva. Ne treba zaboraviti ni da sam rad na zemlji utiče na poboljšanje psiho fizičkog stanja pojedinca tako da korisnik gradske bašte pozitivno utiče na svoje zdravlje. Profesori nekih srednjih škola već su najavili javne časove u prirodi sa svojim učenicima.

Preuzeto sa portala: NaDlanu.com

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.