SEED BOMBS

Izvor: Ekologija.rs, 04.Sep.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEED BOMBS

Najjednostavnija tehnika sejanja bilo da se radilo o zelenoj površini u urbanoj ili ruralnoj sredini, zasigurno je korišćenje seed bombs ili zemljanih kuglica. Malene bombice od gline, zemlje i raznog semenja izrazito su lagane za izradu, ali i distribuciju. Reč je o staroj tehnici sejanja koja se koristila na području Bliskog istoka, Egipta i Sev. Afrike, a u moderno doba ponovno ju je popularizovao pionir organske poljoprivrede Masanobu Fukuoka.

Danas su te zemljane kuglice česti >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << rekvizit urbanih gerilskih vrtlara koji ih koriste za oplemenjivanje napuštenih gradskih površina na nepristupačnim mestima. Jednom katapultirane u svet, bilo da se radilo o pukotini u asfaltu, rupi u kanalizaciji ili bilo kakvom centimetru zemlje, seed bombs će čekati poput tempirane bombe prvu jaču kišu i otkriti svoju pravu svrhu. Naime, kiša će rastopiti glinu i osloboditi seme koje će imati dovoljno snage da proklija i kasnije izraste u prelepu biljku.

Više na sajtu Urbana vrtlarka

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.