Prilepak ima najjače zube na svetu

Izvor: Ekologija.rs, 23.Feb.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilepak ima najjače zube na svetu

Kada se radi o jakim materijalima u životinjskom carstvu paučina obično prvo padne na pamet, ali sada su naučnici pronašli nešto još jače.

Običan prilepak , školjka koja se kači na stene i može se naći duž svih svetskih obala, poseduje zupce tako jake da je naučnicima bila potrebna dijamantska testera da bi ih isekla. Njihova sirova snaga, koja može da se uporedi sa najjačim materijalima koje je napravio čovek, može da se ispostavi kao neprocenjiva u izgradnji automobila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << brodova, aviona i čak i veštačkih zuba.

„Snaga zuba prilepka je u prosek 4.9 GPa“, kaže vođa studije profesor Asa Barber, „Njihova snaga može da se uporedi sa vlaknima koja se koriste u pancirnim prslucima i sa ugljeničnim vlaknima koja se koriste u proizvodnji aviona i bolida za Formulu 1.“

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.