Od ledene vode – gradsko grejanje

Izvor: Ekologija.rs, 16.Mar.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ledene vode – gradsko grejanje

Stanovnici Dramena u Norveškoj najveći deo toplote za grejanje kuća, kancelarija i fabrika dobija iz vode lokalnog fjorda. Godišnja prosečna temperatura te vode je 8C, što je čak i za plivače iskusne u plivanju u hladnoj vodi – prilično ekstremno. Međutim, oblasna kompanija zadužena za grejanje je, uz podršku gradskih vlasti, izgradila sistem koji zadovoljava grejne potrebe i stanovnika i firmi Dramena.

Toplotne pumpe nisu nikakva novotarija, ali je tehnologija veoma napredovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << u odnosu na prototipe nastale u 19.veku. Stotine hiljada toplotnih pumpi se proda svake godine širom Evrope, ali su to uglavnom sistemi namenjeni za individualna domaćinstva sa priličnim troškovima i, ponekad, lošom efikasnošću.

Do 2009.godine populacija Dramena je toliko narasla da postojeći sistem grejanja nije mogao da odgovori na taj rast. U istraživanjima načina kako da prošire svoje kapacitete, čelnici gradske toplane su shvatili da je temperatura vode u fjordu idealna za toplotne pumpe. Ako bi takav sistem proradio, kompanija ne bi morala više da kupuje i koristi prljavo fosilno gorivo za generisanje toplote. Do 2011.godine odrađeno je sve po planu, raspisani su tenderi, posao je dodeljen škotskoj kompaniji Star Renewable energy i od tada njihove pumpe obezbeđuju za oblast Dramen 85% od ukupne neophodne tople vode za grejanje grada. Godišnje se uštedi oko 2 miliona evra a takođe, spreči se emisija 1,5 miliona tona ugljenika u atmosferu.

A ako radi u Dramenu, ovaj sistem će biti funkcionalan na bilo kom mestu koje ima stalan izvor vode, bilo stajaće ili tekuće. U Velikoj Britaniji, Star već radi sa udruženjima privatnih preduzimača – građevinaca u Glazgovu, Njukaslu, Duramu, Mančesteru i Stouku. Takođe, radi se na projektima u Cirihu i na jugu Francuske, i što je vrlo interesantno – kako tvrdi BBC – učestvuje na tenderu u Beogradu.

Iako postoji niz barijera, od slabih lokalnih vlasti preko nedostatka grejne mreže do straha od nepoznatog, očigledno je da ovaj sistem ima ogroman potencijal: kompanija je izračunala da reka Temza može da generiše 1,25GW što je dovoljno za pola miliona domova.

Uz činjenicu da se oko 40% globalne energije utroši na zgrade, i većina od toga ode za grejanje, ekolozi apeluju da se što pre probudimo i počnemo da koristimo čistu energiju.

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.