Izvor: Beta, 28.Avg.2019, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova erupcija italijanskog vulkana Stromboli (VIDEO)

Vulkansko ostrvo Stromboli kod Sicilije danas je potresla nova jaka erupcija, saopštili su italijanski vatrogasci. "Eksplozija visokog intenziteta" dogodila se u 12:17 sati na južnoj strani kratera.Nisu prijavljene povrede.U toku je vatrogasna intervencija za suzbijanje požara izazvanih erupcijom.Vulkan Stromboli je 3. jula imao dve velike eksplozije na istom delu glavnog kratera, pri čemu je poginuo jedan 35-godišnji planinar sa Sicilije dok je forogtafisao erupciju.Posle eksplozijama lava je tekla niz vulkan, a dim se dizao dva kilometra uvis.Od tada je zabranjeno penjanje na obronke vulkana, a izdaleka se noću lepo vidi tok lave sve do mora.Vulkan, čiji je vrh na 920 metara nadmorske visine, a osnova mu je čak 2.000 metara pod morem, jedan je od retkih u svetu sa gotovo neprekidnom aktivnošću, kaže Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).Kada je miran taj vulkan nazvan "Svetionik Tirenskog mora" redovno potresaju male  erupcije, koje posebno osećaju planinari koji se penju na njegov vrh.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova snažna erupcija vulkana na ostrvu Stromboli

Izvor: RTS, 28.Avg.2019

Proradio vulkan na italijanskom ostrvu Stromboli, u nebo je izbacio velike količine pepela i dima. . Eksplozija visokog intenziteta zabeležena je u 10 časova i 17 minuta po lokalnom vremenu, i za sada nije konstatovana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.