Nemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju i zavše eru fosilnih goriva

Izvor: Beta, 02.Maj.2023, 17:21

Nemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju i zavše eru fosilnih goriva

Nemačka je danas pozvala vlade širom sveta da pred sobom postave ambiciozni cilj prelaska na obnovljivu energiju koji bi odzvonio kraj ere fosilnih goriva i sprečio opasno zagrevanje klime u svetu.Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je na početku dvodnevne konferencije o klimi u Berlinu da svet mora drastično smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte kako bi ograničio globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa."Znamo da nisu sve države spremne za to. Zato želim da otvorim debatu o tome da li treba i možemo li postići taj cilj o obnovljivim izvorima energije na sledećoj konferenciji o klimi", rekla je ona.Predlog šefice nemačke diplomatije sasvim je različit od prethodnih pokušaja da se odredi rok za postepeno ukidanje fosilnih goriva koji su naišli na jak otpor država koje izvoze naftu i gas.Umesto toga, Berbok je predložila da se posebnom tehnologijom prikuplja i skladišti ugljenik i tako smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu.Stručnjaci kažu da je takva tehnologija još u eksperimentalnoj fazi i da bi mogla zahtevati ogromne investicije na račun jeftinijih alternativa kao što su solarna energija i energija vetra.Ta ideja je naišla na hladan odgovor Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će biti domaćini ovogodišnjeg samita UN o klimi."U pragmatičnoj, pravednoj i dobro vođenoj ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Nemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju i završe eru fosilnih goriva

Izvor: Danas, 02.Maj.2023

Nemačka je danas pozvala vlade širom sveta da pred sobom postave ambiciozni cilj prelaska na obnovljivu energiju koji bi odzvonio kraj ere fosilnih goriva i sprečio opasno zagrevanje klime u svetu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.