Masovni turizam pregazio Dubrovnik

Izvor: Beta, 21.Sep.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovni turizam pregazio Dubrovnik

Žitelji starog grada Dubrovnika koji je decenijama hvaljen kao "dragulj Jadrana", kažu da to nekada jeste bila privilegija, a da je sada noćna mora.Mnogobrojni turisti zaglavljuju na ulazima u drevni kameni grad, deo svetske baštine na listi UNESKA, a veliki brodovi za krstarenje ih i dalje neprekidno dovoze u hiljadama. Dok ljubitelji popularne TV-serije "Igra prestola" traže mesta na kojima je ona snimljena, tiskaju se na krcatom čuvenom Stradunu, kamenom popločanoj pešačkoj ulici duž koje su srednjovekovne crkve i palate.Dubrovnik je vrhunski primer posledica masovnog turizma, svetske pojave da povećanje broja posetilaca znači da izuzetni gradovi, naročito mali, pokleknu od gužve. Dok broj posetilaca raste, lokalne vlasti traže način da spreče masu da ne uništi šarm grada."To je neverovatno, kao da živite usred Diznilenda", kaže stanovnik kuće koja gleda na Staru luku u senci kamenih gradskih zidina.Obično po osam brodova za krstarenje dnevno doplovi do tog grada sa svega 2.500 stanovnika, a svaki brod iskrca na ulice po oko 2.000 turista. Ima i dana kada se tu usidri čak 13 brodova."Žao mi je i nas i njih (turista), jer ne mogu da osete grad dok se sudaraju s drugim turistima", rekao je jedan Dubrovčanin. "To je haos, cela stvar je ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Masovni turizam pregazio Dubrovnik: "Turisti samo trče, ali kuda"

Izvor: B92, 21.Sep.2018

Žitelji starog grada Dubrovnika koji je decenijama hvaljen kao "dragulj Jadrana", kažu da to nekada jeste bila privilegija, a da je sada noćna mora.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.