Kit na Havajima uginuo sa ribarskim mrežama, plastičnim kesama u stomaku

Izvor: Beta, 03.Feb.2023, 10:06

Kit na Havajima uginuo sa ribarskim mrežama, plastičnim kesama u stomaku

Kit koji se nasukao na obali Havaja tokom vikenda uginuo je najverovatnije zato što je pojeo velike količine ribarske mreže, plastičnih kesa i drugog morskog otpada, rekli su danas naučnici ukazujući na pretnju za životinjski svet od miliona tona plastike koja završi u okeanima svake godine.Telo kita dugog 17 metara i teškog 54.431 kilogram prvo je primećeno na grebenu kod ostrva Kauai u petak. Visoka plima ga je nanela do obale u subotu.Direktorka laboratorije Univerziteta Havaja Kristi Vest rekla je da je bilo dovoljno stranih predmeta u otvorima intestinalnog trakta kita da blokiraju hranu.U stomaku kita pronadjeno je šest zamki za ribe, sedam tipova ribarske mrerže, dva tipa plastičnih kesa, udica i drugi predmeti. Istražitelji su u stomaku našli i kosture riba,i ostatke drugih životinja.Ovo je prvi slučaj da je kit u havajskim vodama uneo odbačenu opremu za ribarenje, rekli su zvaničnici.Njegov stomak je bio toliko veliki da tim iz laboratorije nije mogao u potpunosti da ga ispita, i veruju da je bilo još materijala koji nisu mogli da izvuku.Istražitelji nisu pronašli bilo kakve smetnje na drugim organima životinje koje su ispitali. Prikupili su uzorke da provere za bolesti i sprovedu dodatne testove.Kitovi predju hiljade kilometara u okeanu tako da ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kit na obali Havaja uginuo jer je pojeo veliku količinu đubreta

Izvor: Radio 021, 03.Feb.2023

Kit koji se nasukao na obali Havaja tokom vikenda uginuo je najverovatnije zato što je pojeo velike količine ribarske mreže, plastičnih kesa i drugog morskog otpada.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.