Ivan Karić: Preti nam zaraza

Izvor: Ekologija.rs, 02.Feb.2015, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Karić: Preti nam zaraza

SRBIJA svakodnevno plaća ceh jer ne postoji efikasan sistem upravljanja stočnim otpadom, otpadom od krvi, uginulom stokom. To ne datira od juče. Već više od 20 godina naša država nema kapaciteta da reši ovaj problem.

To je potencijalno veliki rizik po zdravlje ljudi jer je uginula stoka, koja i po nedelju dana truli po farmama i imanjima, izvor zaraze. Postoji opasnost širenja bolesti koje više ne postoje u savremenim društvima.

Mora se pronaći rešenje u boljoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << i efikasnijoj saradnji kafilerija sa klanicama, uvoznicima i uzgajivačima, kako bi se došlo do rešenja. Ništa se neće učiniti ukoliko se samo budu tražili krivci i prebacivala odgovornost, bez uspostavljanja novog sistema.

U razvijenim i uređenim zemljama, taj otpad se koristi, na primer, i za proizvodnju električne energije. Dakle, nužno je razmisliti i o alternativnim načinima njegove prerade.

I mi Zeleni stojimo na raspolaganju državi sa svojim kontaktima u sestrinskim organizacijama širom Evropske unije. U Srbiji, kada su ovakve teme u pitanju, ne bismo smeli da budemo u rovovima vlasti i opozicije. Moraju se prevazići političke sujete i naše razlike kako bi se angažovali svi koji znaju i mogu da pomognu.

Izvor: Novosti

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.