Energetski efikasne zgrade štede energiju i novac

Izvor: Beta, 15.Apr.2023, 10:42

Energetski efikasne zgrade štede energiju i novac

U Portugalu, zemlji sa mnogo starih zgrada kojima je potrebno renoviranje, ozbiljno se radi na unapređenju energetske efikasnosti sa ciljem štednje resursa, ali i smanjenja troškova za energiju. Jedan od dobrih primera je Gradska kuća Lisabona čiji je račun za struju nakon renoviranja manji za nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou.Dokaz energetske efikasnosti neke zgrade je sertifikat sa ocenom od A+ do F a sertifikaciju radi portugalska energetska agencija ADENE, privatno neprofitno udruženje priznato kao institucija od javnog značaja koje je do sada izdalo 2,5 miliona tih dokumenata.Nove zgrade, po zakonu, moraju da imaju sertifikate o energetskoj efikasnosti a stare zahvaljujući tom dokumentu dobijaju na vrednosti i otvaraju im se razne vrste finansiranja za renoviranje radi povećanja energetske efikasnosti. Sertifikat je obavezan i kod prodaje stana."Fokus nam je na inovacijama u zgradama i na primeni regulative za nove zgrade", rekao je predsedavajući borda direktora ADENE Nelson Laže (Lage) grupi novinara iz Srbije koja je posetila Portugal u okviru projekta Puls Evrope - Medijske posete EU.Laže je rekao da se devedestih godina prošlog veka u zemlji nije govorilo o energetskoj efikasnosti, da nije bilo ni propisa, a da su kasnije krenuli sa transponovanjem direktiva EU u toj oblasti.Dodao je da ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Energetski efikasne zgrade štede energiju i novac

Izvor: Danas, 15.Apr.2023

U Portugalu, zemlji sa mnogo starih zgrada kojima je potrebno renoviranje, ozbiljno se radi na unapređenju energetske efikasnosti sa ciljem štednje resursa, ali i smanjenja troškova za energiju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.