Bogosavljević: Vlada će rešiti problem izlivanja jalovišta

Izvor: Ekologija.rs, 04.Nov.2014, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogosavljević: Vlada će rešiti problem izlivanja jalovišta

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Vlada Srbije preuzela na sebe da reši problem izlivanja jalovišta u zatvorenom rudniku "Stolice" kod Krupnja.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Vlada Srbije preuzela na sebe da reši problem izlivanja jalovišta u zatvorenom rudniku “Stolice” kod Krupnja.

“Narednih dana radiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << se na kratkoročnom rešenju da bi se zaustavio proces odlivanja otpadnog materijala, a u narednom periodu imaćemo i trajna rešenja”, kazala je ona novinarima u pauzi skupa na kome je predstavljen Izveštaj o stanju poljoprivrede Srbije u 2013. godini.

Ona je navela da postoji projekat, ali i sredstva koje će vlada opredeliti za to i da će taj problem biti zaustavljen, ali nije želela da iznosi detalje.

Prema njenim rečima, inspekcijske i stručne službe su bez prestanka bile na terenu i učinile su sve što je bilo u njihovoj moći, ali je rudnik u privatnom vlasništvu kompanije Farmakom koja je trebalo da reaguje.

“Čekali smo da vlasnik jalovišta odradi svoj deo posla oko sanacije. Nismo sa njim uspeli da dodjemo do rešenja, pa ćemo problem reši na ovaj način”, kazala je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je naglasila da će, dok ona vodi resor poljoprivrede i zaštite životne sredine, zdravstvena bezbednost gradjana biti na prvom mestu.

Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta preradjene rude antimona iz rudnika “Stolice” počelo je pošto je branu jalovišta oštetila majska poplava.

Uprkos zahtevima Opštine Krupanj, na čijoj teritoriji je jalovište, i Grada Loznice, do sada nije učinjeno ništa da se zagadjenje spreči ili ublaži.

Zbog izlivanja jalovišta iz rudnika “Stolice” pre pet meseci, teški metali su dospeli u reke Jadar i Drinu, a prema poslednjim informacijama, od pre tri nedelje, povećane koncentracije su utvrdjene u Drini kod Badovinaca, nadomak ušća u Savu.

Rezultati analize vode Kostajnika, Jadra i Drine, objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju visoke koncentracije gvoždja, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma.

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike formirala su krajem jula tim za praćenje hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika “Stolice”.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je tada da je incident na jalovištu “Stolice” najveći iz oblasti zaštite životne sredine koji je nastao kao posledica majskih poplava, navodeći da se u oštećenom jalovištu nalazi više stotina hiljada metara kubnih jalovine, opasnog rudarskog otpada sa značajnim koncentracijama arsena, antimona i olova.

Procenjena šteta na jalovištu je ušla i u zvanični vladin izveštaj korišćen i za briselsku donatorsku konferenciju za Srbiju i BiH koje su pogodjene poplavama.

Izvor: Zelena Srbija

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.