Beogradska otvorena škola: Najzagadjeniji vazduh u Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru i Lazarevcu

Izvor: Beta, 29.Jun.2021, 16:00

Beogradska otvorena škola: Najzagadjeniji vazduh u Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru i Lazarevcu

Prekomerno zagadjen vazduh najviše udišu gradjani Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Lazarevca, saopštila je danas organizacija gradjanskog društva "Beogradska otvorena škola".To su, kako se navodi, rezultati prvog i najmasovnijeg gradjanskog merenja kvaliteta vazduha širom Srbije. Najviše pojedinačne vrednosti zabeležene su u Čačku, gde je koncentracija PM2.5 čestica dostigla čak 404 µg/m3 (mikrograma po kubnom metru), dok je najviša registrovana koncentracija PM10 čestica tokom protekle grejne sezone bila 607 µg/m3.Te koncentracije štetnih čestica su, kako se navodi, od tri do 15 puta veće od dozvoljenih.Od 35 lokalnih zajednica, u kojima su instalirani senzori za merenje kvaliteta vazduha, u 23 je registrovano prekoračenje dozvoljenih prosečnih mesečnih vrednosti za PM10 i PM2.5 čestice.Od oktobra 2020. godine do aprila ove, kada je vršeno merenje, najviše prosečne vrednosti zabeležene su u Lazarevcu i iznosile su 139 µg/m3 za PM10, a 72 µg/m3 za koncentraciju PM2.5.To su vrlo sitne čestice koje nastaju sagorevanjem čvrstog goriva (drvo i ugalj), a čiji su najveći izvor individualna ložišta i velika postrojenja za proizvodnju energije i toplote.Analiza podataka pokazuje da je problem zagadjenja rasprostranjen i u gradovima gde nema zvaničnih podataka.Prekomerno zagadjen vazduh udišu i gradjani Zrenjanina, Bečeja, Gornjeg Milanovca, Sente, Ečke, Elemira.U proteklih godinu dana, zajedno s aktivistimaa u više ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BOŠ: Najzagađeniji vazduh u Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru i Lazarevcu

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2021

Prekomerno zagađen vazduh najviše udišu građani Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Lazarevca, saopštila je organizacija građanskog društva "Beogradska otvorena škola".

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.