Beogradjani traže zaštitu od buke pred Evropskim sudom za ljudska prava

Izvor: Beta, 25.Jun.2021, 11:24

Beogradjani traže zaštitu od buke pred Evropskim sudom za ljudska prava

Zbog buke iz ugostiteljskih objekata i nečinjenja domaćih vlasti, grupa gradjana iz Beograda podnela je ove nedelje Evropskom sudu za ljudska prava zahtev da naloži Republici Srbiji da sprovodi svoje zakone, saopštilo je danas udruženje "Beogradjani protiv noćne buke". Pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, gradjani iz raznih delova Beograda i dva udruženja obratili su se Sudu u Strazburu navodeći da im je "zbog nesnosne buke iz gradskih klubova i kafića ugroženo pravo na poštovanje doma, privatnog i porodičnog života, kao i da su izloženi mučenju, ponižavajućem i nečovečnom postupanju, i o tome podneli dokaze".Obraćanje evropskom sudu usledilo je pošto je Prvi osnovni sud u Beogradu početkom juna doneo presudu u korist stanara Cetinjske ulice, konstatujući da Grad Beograd nije preduzeo sve mere koje ima na raspolaganju da bi gradjane zaštitio od buke. U saopštenju piše da gradska uprava "nijednom rečju nije reagovala na presudu, a buka u gradu postala je nesnosna nakon popuštanja epidemioloških mera i izjava zamenika gradonačelnika Beograda (Gorana Vesića) da grad 'sada slavi život' i da će 'ovog leta živeti punim plućima'"."Očekujemo da će Evropski sud za ljudska prava razumeti ozbiljnost povrede naših prava i naložiti našoj državi da buku u životnoj sredini svede ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograđani traže zaštitu od buke pred Evropskim sudom za ljudska prava

Izvor: Danas, 25.Jun.2021

Zbog buke iz ugostiteljskih objekata i nečinjenja domaćih vlasti, grupa građana iz Beograda podnela je ove nedelje Evropskom sudu za ljudska prava zahtev da naloži Republici Srbiji da sprovodi svoje zakone, saopštilo je danas udruženje "Beograđani protiv noćne buke".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.