10 najvećih na planeti

Izvor: Ekologija.rs, 07.Maj.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 najvećih na planeti

Od najveće ptice na svetu do najveće gljive i cveta, ovi kolosi zaslužuju nagradu zbog svoje veličine.

Najveći cvet

Šekspir je možda primetio kako bi ruža mirisala bez obzira kako je zvali, ali verovatno se nije susreo sa cvetom sa nadimkom „leš“. Znan kao i Rafflesia arnoldii, ovaj cvet je najveći na svetu sa laticama teškim 7 kilograma i skoro metar u rasponu. A kod nje je priroda pokazala svoju ironičnu stranu – najveći cvet ne miriše najlepše >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << na svetu već kao… meso u fazi truljenja. Nas će sigurno odbiti, ali insekti rado dolaze da oplode biljku.

Najveća životinja

Najveći od svih – plavi kit. Kada se rodi beba plavog kita ona je dugačka 7,5 metara i teška oko tri tone… i od tog trenutka dobija po 100 kilograma svakog dana prve godine. Odrasli primerci porastu do 30 metara i mogu da budu teški do 200 tona, njihov jezik je težak kao slon a srce kao automobil. Toliko su glasni da se njihovi glasovi mogu čuti na udaljenosti od 1500 kilometara. Početkom 20.veka kitolov je dostigao neverovatne razmere – od 350.000 primeraka koliko ih je bilo pre ubijeno je 99%. Iz jednog kita se moglo dobiti 14.000 litara ulja. Danas se, kada je lov na plave kitove zabranjen, oni lagano oporavljaju i ima ih tek deset do petnaest hiljada.

Najteži organizam

U Juti u nacionalnom rezervatu živi velika grupa drveća nazvana Pando, koja je u stvari kolonija jednog muške jasike iliti trepetljike. Ovaj ogroman sistem korenja se sastoji od 47.000 stabljika koje stvaraju šumarak. Ukupna težina ovog drhtavog organizma je oko 6600 tona. To je najteži organizam na svetu i verovatno najstariji živi organizam na svetu poznat čoveku jer se njegova starost procenjuje na 80.000 godina.

Najveća kopnena životinja

Afrički slon nosi titulu najveće kopnene životinje sa dužinom od 7 metara i visinom od 4 metra. Ovi divni sivi džinovi su teški i do 11 tona, a njihove kljove mogu da podignu i do 200 kilograma.

Najveće stablo

Najveće stablo na svetu je džinovska sekvoja poznata po imenu General Šerman i nalazi se u kalifornijskom Sekvoja Nacionalnom parku. Ovo neverovatno drvo ima zapreminu od 1500 kubnih metara. I dok dostiže visinu od čak 85 metara, nije ni blizu najvišeg drveta na svetu. U pitanju je Hiperion, 115 metara visoka sekvoja.

Najveći beskičmenjak

Kad su u pitanju beskičmenjaci, džinovska lignja je ubedljiv pobednik. One mogu biti teške i do 500 kilograma i da porastu do 10 metara. Tako je, 10 metara dugačka lignja sa svojim ubojitim kljunom i jakim kracima. Bolje bi bilo da je ne sretnete. Međutim, nova istraživanja pokazuju da su u pitanju nežni džinovi. Ipak, oko njih još uvek postoji veo misterije – žive u dubokim vodama Antarktika i nikad nisu posmatrane u divljini.

Najviša kopnena životinja

U isto vreme nespretna i elegantna, žirafa zaslužuje priznanje najvišeg sisara, zahvaljujući kombinaciji visokih i mršavih nogu i dugačkog vrata. Njene noge su više od mnogih ljudi. Žirafe rastu u visinu od 6 metara i mogu biti teške i do 1400 kilograma – uprkos svojoj konstituciji i masi one mogu da trče i do 50 km/h na kratkim distancama.

Najveći gmizavac

Dok je većina ovih najvećih stvorenja na svetu pitomo po prirodi, slanovodni krokodil baš i nije. Kao najveći živi gmizavac, mužjak krokodila dostiže dužinu i do 7 metara i može biti težak do 2 tone. Ovi opasni predatori napadaju sve što prolazi kroz njihovu teritoriju, uključujući vodenog bivola, majmune, divlje svinje i čak i ajkule. Sposobni su da izlete iz vode, zgrabe žrtvu i povuku je u vodu dok se ne udavi.

Najteža ptica

Dok težina od 150 kilograma i visina od 3 metra i nije nešto u poređenju sa prethodnim članovima liste, treba imati na umu da je noj – ptica. Uporedite ga samo sa najmanjim kolegom, kolibrijem, koji je težak oko 2 grama i dugačak oko 6 centimetra. Tako je, noj je najteža ptica na svetu i, iako ne može da leti, može da trči 70 km/h a na duže distance 50 km/h.

I najveće od svega…

1998.godine, šumska služba je krenula da istražuje uzrok smrti 112 stabala u Malheur šumi u Oregonu. Njihovi uzorci i testovi su pokazali da je drveće bilo inficirano mednom gljivom Armillaria solidipes. U stvari, otkrili su da je 61 stablo ubijeno istom kolonijom – tj. jednim organizmom. Tim je otkrio da se ovo biće prostire na skoro 1000 hektara.

Ova gljiva se uglavnom sastoji od crnih rizomorfa koji se prostiru ispod zemlje u potrazi za novim domaćinima i od podzemne mreže micelija. Iznad zemlje, izbijaju medne gljive. Osim toga što je u pitanju najveći organizam na svetu, radi se i o najstarijem organizmu – procenjuje se na 2400 godina starosti.

Izvor: Treehugger

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.