VELJA ILIĆ: Otac lidera jedne stranke uzimao mito da ne ruši

Izvor: Kurir, 01.Okt.2013, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELJA ILIĆ: Otac lidera jedne stranke uzimao mito da ne ruši

Ima hiljade krivičnih prijava, a niko nije aktivirao nijednu. Zašto? Zato što svi štite jedni druge. U Beogradu je građeno nelegalnih objekata u vrednosti od 100 miliona evra, krivična prijava u fioci, ima je, ali se ne dira, naveo je ministar građevinarstva i urbanizma

BEOGRAD - Otac lidera jedne stranke uzimao je mito kako ne bi rušio nelegalno sagrađene objekte, rekao je danas ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić.

Ilić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Skupštini Srbije kazao da postoje hiljade krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje na koje državni organi ne reaguju, a da su lokalne vlasti i inspektorati divlju gradnju godinama tolerisali.

"Ima hiljade krivičnih prijava, a niko nije aktivirao nijednu. Zašto? Zato što svi štite jedni druge. U Beogradu je građeno nelegalnih objekata u vrednosti od 100 miliona evra, krivična prijava u fioci, ima je, ali se ne dira. Otac lidera jedne partije je uzimao mito preko sina da ne bi rušio objekte. Da li je neko aktivirao tu kriviču prijavu, a MUP je ima? Nije", rekao je ministar. "Šta treba da radim, da idem da se bijem, da se svađam sa njima", dodao je Ilić u raspravi o Predlogu zakona o legalizaciji objekata.

Ministar je naveo da postoji 3.000 objekata koji su izgrađeni u zabranjenoj zoni, ali nije naveo gde, i dodao da mu je, kada je pitao zašto je to dozvoljeno, rečeno:

"Kako inspektori da idu? Znate ko sve tamo gradi".

Ilić je kazao da 60 odsto fabrika prodatih u privatizaciji nije imalo ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu. Ministar je naveo da postoji 20 prijava za gradnju kuća na groblju i dodao da mu je nedavno direktor jednog preduzeća doneo "falš dokumentaciju" za izgrađen objekat u parku, na zelenoj površini.

"Šta da radim? Da porušim 30 odsto Srbije", upitao je Ilić i naveo da će novim zakonom o planiranju i izgradnji građevinske dozvole biti besplatne.

"Ne kažem da nisu odgovorni ministri, ali da su postupili po zakonu u Srbiji bi bila revolucija", rekao je Ilić.

Ministar je naveo da se zna šta treba uraditi da bi se suzbila divlja gradnja, a to je da u rešavanje tog problema treba da se uključe sve institucije, lokalne vlasti, inspektori, tužilaštva, sud, policija.

"Moramo svi da se uključimo i da poštujemo institucije. Menjali smo zakone, svaka vlada je promenila zakon, ali niko nije menjao činovnika. On ima svoju proceduru dok je živ, on stavi u fioku i nešto čeka i niko ne može da ih takne. Ne pipa fioku do daljeg", kazao je Ilić.

Prema njegovim rečima, mnogi ministri su pokušavali da reše problem divlje gradnje koji traje 30 godina, ali nije bilo jedinstva. Taj problem, dodao je, ne može da reši samo ministar ili ministarstvo koje ima samo 10 inspektora.

"Deset inspektora je malo i za Beograd, ali postoje lokalne vlasti i inspektorati koje su mirno sve ovo tolerisali", rekao je Ilić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VELJA ILIĆ: Otac lidera jedne stranke uzimao mito da ne ruši divlju gradnju

Izvor: Kurir, 01.Okt.2013

Ima hiljade krivičnih prijava, a niko nije aktivirao nijednu. Zašto? Zato što svi štite jedni druge. U Beogradu je građeno nelegalnih objekata u vrednosti od 100 miliona evra, krivična prijava u fioci, ima je, ali se ne dira, naveo je ministar građevinarstva i urbanizma..BEOGRAD - Otac lidera...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.