Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 13:27

Одбор усвојио предлог Законa о подстицајима у пољоприведи у начелу

Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду Скупштине Србије усвојио је у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољоприведи и руралном развоју. Због великог броја примедби на предложена законска решења, констатовано је да би >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << она требало да се поправе амандманима.
Председник Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић је предложио да се пре изјашњавања Владе Србије о амандманима, одржи седница целог одбора или само подносилаца амандмана, на којој би се постојећи амандмани поправили исправкама, како би се, како је рекао, избегло прегласавање на седници Скупштине.
Учествујући у раду Одбора, државни секретар у Министарству пољопривреде Вељко Одаловић је рекао да је извесно да ће бити амандмана на предложени закон и да се може очекивати да ће усвајањем неких од њих закон постати квалитетнији.
"Очекујем да ће еАграр бити тема и амандмана, али и да ће се о њему расправљати и на пленарној седници. Доста је изазова код његовог увођења, али увек је тако када се уводе радикалне новине“, рекао је Одаловић.
Додао је ће увођење еАграра временом сигурно донети квалитет и да би на том путу који је започет ваљало истрајати.
Више посланика се у расправи дотакло управо еАграра, па је Милија Милетић из Посланичке групе СПП-УШ-ДСХВ истакао да је овај систем у суштини добар, али је неопходно да се људи на њега привикну, што како је истакао није лако, јер многи пољопривредници не умеју да раде са паметним мобилним телефонима.
То би, како је навео, могло да доведе до тога да због технолошких проблема неки од њих не конкуришу за средства на која имају право.
"Подржаћу предлог закона, али он мора да се поправи путем амандмана“, истакао је Милетић.
И Зоран Сандић из Посланичке групе НАДА-Нови ДСС-ПОКС је изнео став да је предложене законске измене неопходно поправити кроз амандмане.
Више посланика је похвалило јавно слушање о овом законском предлогу које је одржано у уторак.
Најважније новине које предложене законске измене предвиђају су увођење еАграра, као и одређивање нових износа субвенција за пољопривредне произвођаче.
Председник Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић је рекао да није тачно да је било ко спречен да дође на јавно слушање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.