Izvor: RTS, 09.Jan.2021, 12:01

Zvečanska – ustanova koja nema ključ na svojim vratima

Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u javnosti poznat kao Zvečanska nekada je bila sinonim za ostavnjene i napuštene bebe. Danas je promena politike države, da boravak u instituciji i bilo kakvom kolektivnom smeštaju nije dovoljno stimulativan za decu, naročito za decu najmlađeg uzrasta, doveo da je na nivou Srbije trenutno 675 dece bez roditeljskog staranja u ustanovama i više od 5.000 dece u hraniteljskim porodicama.
Direktor Centra Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milačić gostujući u Jutarnjem programu rekao je da je donet je zakon kojim je predviđeno da deca u najmalađem uzrastu od rođenja do tri godine starosti više ne mogu boraviti u institucijama, osim u hitnim situacijama kada mora da dođe do intervencije dok se ne vidi šta će dalje biti sa detetom. 

"Trenutno sva ona deca koja imaju razvojnu perspektivu koja je dobra, su smeštena u hraniteljskim porodicama, a deca koja imaju određene probleme od intelektualne insuficijencije do poremećaja ponašanja ili nekih drugih problema se mogu naći u instituciji", objašnjava Milačić.
Prema njegovim rečima na nivou Srbije trenutno je 675 dece bez roditeljskog staranja u ustanovama i više od 5.000 dece u hraniteljskim porodicama.
Dodaje da to najbolje oslikava koliko se vodi računa da dete ne ulazi u instituciju, a ako uđe da se što kraće zadrži.
"Kapacitet centra je 528 mesta. U toku prošle godine kroz ustanovu je prošlo više od 500 dece različitih uzrasta od rođenja pa do mladih osoba do 26 godina, a u ovom trenutku na smeštaju se nalazi 350 dece", kaže Milačić.
Nekada, naglašava direktor Centra, pre 20-ak godina dete kada uđe u ustanovu boravilo je do završetka školovanja, što podrazumeva da je moglo da ostane i do 26 godine. To je ceo razvojni period koji je najznačajniji za dete. 
"Trenutno kod nas dete prosečno boravi između pet i sedam godina, a taj prosek povećavaju deca sa smetnjama u razvoju jer još uvek nemamo adekvatna rešenja i dovoljno hraniteljskih porodica za takvu decu", objašnjava Zoran Milačić.
Dodaje da su deca božićne i novogodišnje praznike provela u skladu sa epidemiološkim prilikama. Nije bilo tradicionalnog dočeka Nove godine, kretanje je bilo smanjeno ali su obležili kao svaki praznik u krugu štićenika koji su trenutno tu i njihovih vaspitača. 
"Svakako se obeležilo i bilo je radosnih trenutaka bez obzira na epidemološku situaciju", naglašava direktor Centra.
Prema njegovim rečima, štićenicima su najbliži vaspitači i pedagozi koji i novu godnu provedu sa njima kao roditelji. 
"Naš dom živi 24 časa, naša ustanova nema ključ na svojim vratima, tu vek ima nekoga i deca i zaposleni koji rade sa njima", poručuje Milačić.
Dodaje da je zbog pandemije bilo određenih ograničenja u smislu dolazaka u ustanovu , ali da su se pored tradicionalnih donatora pojavili i novi ljudi, a bili su i predstavnici ministarstva koji su hteli da podrže ove praznike i svojim prisustvom i donošenjem poklona za decu. 
Primena epidemioloških mera dala rezultate Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine preduzeo je kompletne mere zaštite koje je predvidelo ministarstvo zdravlja i to podrazumeva primenu različitih protokola, instrukcija i potpunu zaštita svih onih koji se nalaze u smeni.
"To je pokazalo jako dobre rezultate u smislu da smo mi faktički juče zabeležli prvi slučaj kod korisnika da je oboleo od korone. S obzirom na broj dece koji je prošao mislim da je dobar prikaz primenjivanja epidemiološkim mera u našoj ustanovi. Što se tiče radnika bilo je nešto više. U ovom trenutku imamo četvoro zaposlenih koji su oboleli od kovida, ali nije bilo prenosa u samoj ustanovi", rekao je Zoran Milačić.
Pozitivni korisnik je punoletna devojka koja je izolovana u svojoj sobi uz primenu svih epidemiološkh mera. 
Dodaje da je slučaj prijavljen nadležnom epidemiologu i tu postoji posebna procedura vezana za donošenje hrane, ponašanje zaposlenih na koji način kontaktiraju.
Direktor Centra kaže da su aktivnosti dece organizovane tako da su pokušali da isprate sve ono što je njihova potreba, da zadovolje njihove želje u smislu realizacije slobodnih aktivnosti a da se to uskladi sa epidemiološkom situacijom i da ih koliko god mogu i zaštite.
"Imali smo faze gde su deca išla u školu, i faze gde su onlajn pohađala nastavu. Onlajn su bile organizovane i određene aktivnosti preko različith organizacija koje su nas podržavale kako bi popunili slobodno vreme koje je njima na raspolaganju", objašnjava direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.