Žuta prevara, zlatna zarada

Izvor: Politika, 08.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žuta prevara, zlatna zarada

Energetska vrednost belog i žutog šećera je potpuno ista, jedina razlika je što je ovaj drugi – tri puta skuplji

Zasladiti kafu ili čaj belim ili žutim šećerom, dilema je koja se odomaćila među potrošačima. Ugostitelji nam u kafićima uvek uredno nude obe vrste, a mnogi pomodno biraju žuti. I dok trgovci potvrđuju da beli počinje da gubi trku otkako je žuti dobio epitet zdravijeg, a tome umnogome doprinosi čuvena i zastrašujuća teorija o tri bele smrti – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šećeru, brašnu i soli, postavlja se pitanje – ima li razlika između belog i žutog šećera, osim one u ceni? Žuti je skuplji tri puta, a da li je stvarno i zdraviji?

– Energetska vrednost žutog i belog šećera je potpuno ista. Jedina razlika je u tome što žuti sadrži za nijansu više vitamina i minerala. Međutim, ta količina je zanemarljiva ako uzmemo u obzir količinu koju dnevno konzumiramo. Tako da je zabluda da je žuti mnogo zdraviji. Tu osobinu mu je pripisao dobro smišljen marketing. Možda je nekima ukusniji, jer sadrži karamelizovani sirup, koji beli nema, ali to je sve – objašnjava Milka Kurteš, nutricionista-dijetetičar, šef ishrane Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača”.

Trgovci kažu da prodaja žutog šećera raste. U objektima „Delta maloprodaje” samo prošlog meseca prodato je 18,5 tona raznih vrsta domaćih i uvoznih „obojenih” šećera, dok je u istom periodu prodato oko hiljadu tona belog, rafinisanog šećera. Prema nekim podacima više ga konzumiraju žene, zbog navodne niže kalorijske vrednosti, verujući da na taj način mogu čak i da smršaju.

Ovu temu je nedavno otvorila i ekipa emisije „Potrošački kod” koja se emituje na hrvatskoj TV i došla do saznanja koja su promenila mišljenje tamošnjih kupaca.

–Prema nekim procenama, prosečna osoba tokom života pojede gotovo dve tone šećera. Kada toj pomalo zastrašujućoj informaciji dodamo i onu tezu o tri belesmrti, ne čudi što se mnogi umesto za ovaj, odlučuju za onaj „zdraviji”– smeđi šećer.Ali to je zabluda! Smeđi je mnogo skuplji, i uglavnom ima prigodnu deklaraciju na pakovanju koja nas drži u zabludi da je zdrav – kaže za „Potrošačku politiku” Ana Horvatić, urednik i voditelj ove gledane emisije namenjene potrošačima.

Istražujući ovu zanimljivu temu, u susret im je izašao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo analizirajućiviše vrsta šećera. I ova institucija je dokazala da su potrošači prevareni, kaže naša sagovornica.

Prema ovim analizama razlike između belog i žutog šećera gotovo i da nema. Žuti šećer je najobičniji prevara trgovaca, a potrošači nasedaju na marketinške trikove po kojima će uzimanjem baš jedne vrste šećera uštedeti na kalorijama ili ostati zdraviji, zaključila je ekipa „Potrošačkog koda”.

U potrazi za krivcima ove prevare, oni su otkrili čak i razlike u deklarisanju ovih proizvoda. Na nekim etiketama je stajalo da je smeđi šećer u stvari samo beli kome je dodata boja. Stiglo se i do lažnog deklarisanja i do činjenice da se na tamošnjem tržištu prodaje i obojeni beli šećer. Reagovale su i potrošačke organizacije, priznajući da su vremenom svi obmanuti plasiranjem informacija o posebnim vrednostima ovih šećera, ali je postavljeno pitanje zašto onda struka nije na vreme upozorila kupce.

Kakva je situacija na našem tržištu? U čemu je razlika između belog i žutog šećera?

– Beli šećer se proizvodi od šećerne repe, a žuti od šećerne trske, tako da je tačno da su sirovine različitog porekla. Ali i jedan i drugi se najvećim delom sastoje od saharoze – objašnjavaju proizvođači.

Željko Kovačević, zamenik direktora fabrike šećera u Žablju, koja posluje u sastavu grčke fabrike EBZ slaže se sa ocenom da je u slučaju žuti šećer posredi prevara potrošača.

– Ne slažem se da je zdraviji. Žuti šećer je poluproizvod, jer se u proizvodnji belog ili „A” šećera koriste upravo žuti šećeri. U njemu ima zaostataka biljnog materijala (šećerne repe), mikroelemenata poput kalijuma i natrijuma. Međutim, bilo bi zanimljivo istražiti koliko u istom tom šećeru ima ostataka herbicida i pesticida – kaže naš sagovornik iz šećerane u Žablju.

On smatra da bi žuti šećer upravo zbog činjenice da je poluproizvod trebalo da bude jeftiniji, a ne tri puta skuplji.

Cena kilograma belog šećera kod proizvođača se kreće između 45 i 47 dinara, u maloprodaji je oko 60, dok se trgovačka cena smeđeg kreće između 90 i 155 dinara (za pola kilograma), koliko staje uvozni smeđi nerafinisani šećer „demerara”.

U Srbiji samo pojedine fabrike šećera prodaju i žuti. Zarada na ovom poluproizvodu je, kažu, neznatna. Kajmak skupljaju uglavnom prodavnice zdrave hrane koje najčešće savetuju kupce da se odluče za ovu vrstu zbog njegovih navodnih korisnih sastojaka. U prilog tome godinama unazad idu i česti saveti lekara da se iz ishrane izbaci beli, a kao zamena konzumira ovaj „obojeni”. Sredina je izgleda u savetu nutricionista da se izbegne i jedan i drugi i da se uz redovnu ishranu šećer uzima samo konzumiranjem voća. Kad je reč o tržištu Srbije dobro je podsetiti i na onaj neslavan podatak da kod nas samo pet odsto potrošača čita deklaracije. A na ličnoj karti proizvoda se može naći i podatak da li se u korpi nalazi, beli, žuti, smeđi ili pak rafinisani kome je dodata boja.

Jelica Antelj – Stefan Despotović

-----------------------------------------------------------

Anketa: koji šećer konzumirate?

Beli se češće kupuje

Većina naših sugrađana veruje da je žuti šećer zdraviji i da je boljeg kvaliteta od belog.

Milica Krstanović (48), dečji psiholog:

– Ne koristim šećer uopšte, jedino kada imam goste ili kada pravim kolače. I tada uvek kupujem beli, iako znam da je žuti šećer zdraviji. Mislim da čak postoji i dečja pesmica koja glasi „ko jede šećer žut, nikad neće biti ljut”.

Veselin Dickov (46), doktor:

– Ne kupujem žuti šećer, ali bi trebalo. Zdraviji je, složenijeg je sastava i lakši je za varenje, pa je logično da je i skuplji od belog. Ja uglavnom koristim zaslađivač, prvenstveno zbog kalorija.

Marjan Vitaljić (71), penzioner:

– Dosta koristim šećer pošto obožavam slatkiše. Vlada mišljenje da je žuti zdraviji i ja verujem da je tako, ali ga retko kupujem. Ne zbog toga što je skuplji, nego sam jednostavno navikao na beli.

Aleksandra Veljković (25), kontrolor leta:

– Mislim da je žuti šećer mnogo boljeg kvaliteta, ali nemam naviku da ga kupujem. Nikad nisam ni razmišljala o tome, jer uvek koristim beli.

N. B.

[objavljeno: 09/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.