Zukorlić tuži Medija centar

Izvor: S media, 04.Nov.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić tuži Medija centar

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je danas krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u Medija centru iz Beograda, zbog "širenja laži i neistina", saopštio je Mešihat te zajednice.

Mešihat najoštrije osudjuje "širenje laži i neistina" beogradskog Medija centra na račun muftije, kojima se, kako ističe, javnost dezinformiše da Zukorlić nije dozvolio ekipi Regionalne TV Novi Pazar da prisustvuje njegovom intervjuu s predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << domaćih i stranih medija.

"Regionalna televizija Novi Pazar, kao i svi ostali mediji, uredno je obaveštena o održavanju pomenutog sastanka i obezbedjen joj je ravnopravan tretman prilikom snimanja i izveštavanja sa ovoga skupa", navodi se u saopštenju.

Snimci sa tog skupa Hajrudina Ličine, zaposlenog na Regionalnoj TV Novi Pazar, kako se ističe, emitovani su u glavnoj informativnoj emisiji u 19 sati.

"Zbog širenja dezinformacija i tenedencioznog plasiranja neistine, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u Medija centru iz Beograda", navodi se u saopštetnju.

Beogradski medija centar i Nevladina organizacija URBAM-IN, organizatori boravka novinara u Novom Pazaru i Sjenici, protestovali su zbog zabrane ekipi Regionalne TV da prisustvuje intervjuu Zukorlića sa ekipom od dvadesetak domaćih i stranih medija.

Ovaj protest podržalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje navodi da je Zukorlić prekršio Ustav i pravo na slobodu na javno informisanje.

NUNS: Zukorlić prekršio ustav i zakon

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog odluke glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da ekipi Regionalne televizije Novi Pazar zabrani izveštavanje sa sastanka održanog u Mešihatu IZ u Srbiji.

"NUNS podržava Medija centar i URBAN-IN koji ocenjuju da je odluka muftije Zukorlića u direktnoj suprotnosti sa njegovom izjavom, izrečenom na tom istom sastanku, da je otvoren za medije, ali da je on u Srbiji u medijskoj blokadi", saopštio je NUNS.

NUNS je preneo i stav ostalih novinara da bi odbili razgovor sa muftijom da su bili obavesteni o zabrani izveštavanja kolegama iz Regionalne televizije.

Ustav garantuje slobodu informisanja, a Zakon o javnom informisanju propisuje da "niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja", podsetio je NUNS.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.