Izvor: Politika, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić gazi prava vernika

Ministarstvo vera Srbije optužilo je juče Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić da "samovoljno ograničava i bezobzirno gazi verska prava svih muslimana". "Neko ko izbacuje decu iz medrese samo zato što njihovi roditelji nisu odani glavnom muftiji, neko ko poziva vernike da brane džamije od muslimana, neko ko se hvali da neki muslimani ni u jednom verskom objektu ne mogu da organizuju bilo kakvu svečanost, već im ostaju na raspolaganju gradski trgovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i sportske hale, taj samovoljno ograničava i bezobzirno gazi verska prava svih muslimana", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je "energično odbacilo neosnovane, nepravedne i neodgovorne optužbe koje je na račun Ministarstva i Vlade Srbije uputio muftija Zukorlić čestitajući muslimanima Bajram".

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta citiran je deo te čestitke: "Muslimani u Srbiji i ovaj Bajram dočekuju u atmosferi obespravljenosti Islamske zajednice i nastojanja cepanja džematskog i islamskog bića, temelja našeg opstanka i jedinog stožera stoletnog okupljanja muslimana".

Ministarstvo je ocenilo da Zukorlić dobro zna da Islamska zajednica nije obespravljena nego potpuno ravnopravna sa svim tradicionalnim crkvama u Srbiji.

Prema navodima iz saopštenja, "svaki dobronameran i pravdoljubiv verski službenik Islamske zajednice može da posvedoči da je u poslednje četiri godine Vlada Srbije, preko nadležnog ministarstva za verske poslove, uspostavila poštenu, iskrenu i delotvornu saradnju sa Islamskom zajednicom, bolju nego što je bila ikad u poslednjih 60 godina".

Ministarstvo je navelo da stanje u Islamskoj zajednici još nije onakvo kakvo žele vernici i odgovorni verski i državni službenici, ocenivši da je istina da u Srbiji "danas ima obespravljenih muslimana. Ali ne čini im država nepravdu".

Uz naznaku da je Ministarstvo vera dužno da još jednom muslimanima i javnosti u Srbiji ukaže ko je odgovoran, direktno je optužen Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru. "Dužni smo takođe da jasno kažemo da navedenim i sličnim odlukama i akcijama Mešihat u Novom Pazaru radi zadovoljenja nečijih političkih ambicija zloupotrebljava zakonom zajamčenu autonomiju verske zajednice", dodaje se.

Zakon o crkvama i verskim zajednicama poznaje i priznaje samo jednu, jedinstvenu islamsku versku zajednicu, naglašeno je u saopštenju i zaključeno da će Ministarstvo vera i ubuduće, kao i do sada, poštovati unutrašnju regulativu ove zajednice.

Kao noseći dokumenti navedeni su Ustav Islamske zajednice Srbije, Ustav Islamske zajednice u Srbiji, kao i Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u onom delu kojim je Mešihat Islamske zajednice Sandžaka uključen kao sastavni deo u Zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo je zamolilo "verske službenike i islamske velikodostojnike da odustanu od 'nastojanja cijepanja džematskog i imamskog bića', da usaglase svoj ustav i tako obezbede i formalno jedinstvo Islamske zajednice, kao što im je Zakonom zajemčeno suštinsko duhovno i organizaciono jedinstvo".

Beta

-----------------------------------------------------------

Jusufspahić: Kosovo treba da ostane deo Srbije

Zrenjanin - Jedan od načina za očuvanje mira i stabilnosti u zemlji jeste da Kosovo ostane sastavni deo Srbije, uz najviši stepen demokratije i autonomije, rekao je juče muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić.

Jusufspahić je, tokom posete Zrenjaninu, rekao agenciji Beta da nije dobro kada se deo bilo koje države odvaja, jer postoji opasnost da se takva situacija kasnije prenese i na druga područja koja mogu biti trusna.

Muftija Islamske zajednice razgovarao je juče sa predsednikom zrenjaninske opštine Goranom Kneževićem o aktuelnim problemima i potrebama vernika ove zajednice na području srednjeg Banata.

Beta

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.