Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Živković dobitnik nagrade

Budva -- Beogradski pisac Zoran Živković ovogodišnji je laureat nagrade za književno stvaralaštvo "Stefan Mitrov Ljubiša".

Nagradu dodeljuje Grad teatar Budva. Žiri kojem je predsedavao esejista Božo Koprivica, a u čijem sastavu su bili književni kritičar Božena Jelušić i profesor Aleksandra Petrić, jednoglasno je odlučio da nagradu dobije Zoran Živković.

Žiri u obrazloženju navodi da je Živković, van svih klanovskih udruživanja i delovanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćoj književnoj sceni, dugo vremena bio u senci, pa su njegova dela imala bolji prijem u inostranstvu.

"Živković se vešto koristi iskustvima iz drugih disciplina od muzike do kvantne fizike, od astronomije do filma i pozorišta, medicine i arhitekture", stoji u obrazloženju.

Dela Zorana Živkovića su prevedena na preko dvadeset jezika, a neka su predmet studija na uglednim univerzitetima u Americi i u Kanadi.

Britanska mreža BBC priredila je nekoliko radio-dramskih adaptacija njegovih priča, a po motivima iz njegovih romana snimljena su dva igrana filma, jedna televizijska serija i nekoliko pozorišnih komada.

Dobitnik je Svetske nagrade za fantastiku 2003. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.