Znate li kako zvuči vrelina

Izvor: Danas, 02.Dec.2015, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li kako zvuči vrelina

Laboratorija za fiziku sa kojom sarađujemo radi na istraživanju toplotne buke, a ispostavilo se da je temperatura mera stanja atoma i vibracije molekula i oni su tu vibraciju „preveli“ u zvuk, objašnjava Masimiliano Trevisan

Gosti Festivala nauke od 3. do 6. decembra na Beogradskom sajmu biće predstavljeni jedinstveni zvukovi koje kreira naučni tim kompanije „Psiquadro“, čuvene italijanske kompanije za naučnu komunikaciju. U Italiji ih publika poznaje po velikim manifestacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kao što su Noć istraživača, Dani Ajnštajna te po popularnom projektu FameLab Italija.

Masimiliano Trevisan, član „Psiquadro“ tima, prvi put je počeo da se zanima za nauku sa petnaest godina, kada je postavljao pitanja sebi i drugima o svetu oko nas. Znatiželja i radoznalost odveli su ga u svet fizike, kroz koji se uspešno kreće već godinama. Učešće „Psiquadro“ na Festivalu nauke omogućio je Italijanski institut za kulturu, a za posetioce su spremili nesvakidašnji šou program pod nazivom „Zvuči dobro“.

- Šta je to što bi trebalo da znamo o zvuku, a često se zaboravlja?

- Svet zvukova je veoma fascinantan svet. Mi, ljudi, evoluirali smo u vizuelnom pravcu, naša svest je čvrsto povezana sa onim što vidimo, a naš razum, onaj racionalni deo nas, često naginje ka vizuelnom. Ali najskrivenij deo nas je povezan sa zvukom, ona naša životnjska, podsvesna strana, uvek reaguje na zvuk. Inženjeri zvuka, koji rade na filmovima, to znaju najbolje. Mi smo odlučili da seuz pomoć fizičkih osnova zvuka vratimo na početak.

- Koji je najneobičniji zvuk koji ste do sada čuli?

- Zvuk vreline! Jedna laboratorija za fiziku sa kojom sarađujemo radi na istraživanju toplotne buke. Temperatura je mera stanja atoma i vibracije molekula i oni su tu vibraciju „preveli“ u zvuk. To zaista jeste zvuk toplote.

- Gde ste zabeležili neobičnu reakciju publike, kada je neartikulisani zvuk u pitanju?

- U okviru „Sounds Good“ (Zvuči dobro) programa koristimo metalnu šipku koja proizvodi veoma glasan i neočekivan zvuk. Publici je potrebno malo vremena da prepozna šta je izvor tog zvuka, uglavnom misle da nam mikrofon ne radi dobro.

- Kako se „Psiquadro“ izborila za zavidan status na naučnoj sceni Italije?

- Već na samom početku odlučili smo da ćemo da se bavimo onim što volimo da radimo. Ipak, ključna je bio naš odnos sa publikom, bez obzira na to šta radimo. I kada držimo radionice u školama i kada osmišljavamo vođene ture za izložbe, najvažnije nam je da zadržimo dobar odnos sa publikom, da razgovaramo sa njima, da uspostavimo nešto iskreno i jednostavno.

- Koliko je neformalno obrazovanje, van školskih klupa i fakultetskih katedri, važno?

- Verujem da je takvo obrazovanje izuzetno važno za naučnika jer ono podgreva želju za učenjem i iznenađenjima. Kroz azgovor sa ljudima, decom, omladinom ili starijima, vi otkriva nova pitanja i pronalazite nov način za razumevanje stvari koje već dobro poznajete. Ukratko, to je ono što drži naučnika mladim!

- Čemu se nadate uoči predstavljanja u Beograd?

- Radujem se što ću moći da upoznam grad koji nikada nisam posetio. Kako sam tokom studiranja u inostranstvu stekao mnogo dobrih prijatelja iz Srbije, veoma me raduje što ću biti u njihovoj zemlji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.