Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značaj vojnog saniteta

Beograd -- Na poligonu Vojno-medicinske akademije održana vežba polaznika sanitetske službe Vojske Srbije.

Polaznici su simulirali rad u bolnici u ratnim uslovima. Ova vežba je nastavak saradnje vojski Srbije i Norveške, jer je ta skandinavska zemlja ranije obezbedila dve kompletne i najsavremenije vojne poljske bolnice. Stupanjem u Partnerstvo za mir, Srbija je dobila šansu da svojim vojnim sanitetom pomogne u očuvanju mira u svetu.

Prema zamisli komandanta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vežbe situacija je takva da je zemlja napadnuta sa svih strana. Svi povređeni vojnici i civili se prenose u vojne poljske bolnice. Budući vojni doktori su se potrudili da sve izgleda što uverljivije.

"Povređenog ćemo zbrinuti ovde koliko god to uslovi dozvoljavaju. A ako bude moralo uputićemo ga dalje na zbrinjavanje na specijalno odeljenje VMA", rekao je Darko Đorđević, hirurg.

Komadanti jedinica kažu da su "zadovoljni radom svog ljudstva". Oni insistiraju da se obuka što kvalitetnije obavi jer su potrebe u svetu za dobrim vojnim sanitetom velike. Mirovne misije na kriznim područjima su sve opasnije jer se koriste sve opasnija biološka i hemijska oružija, ali u komandi kažu da je sanitet vojske Srbije spreman na sve.

"Apsolutno su svi obučeni za ovakav posao. Zato mi veoma odgovorno i spremamo ljude u ovakvim centrima i sa ovakvom opremom za takve zadatke", kaže pukovnik Dino Tarabar.

"Naša prednost su, kao što vidite, ovi mladi ljudi. Mi smo očuvali ovu školu u najtežim uslovima. Njihova želja i elan je velika, i oni usaglašavaju metode i postupke", kaže Midrag Jevtić, načelnik VMA.

Potpisivanjem sporazuma Partnerstvo za mir, Srbija je postala regionalni centar za obuku vojnih saniteta pa bi uskoro bi na obuku u Beograd trebalo da dođu prve ekipe vojski susednih zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.