Zločinac ili heroj BiH

Izvor: Danas, 26.Jun.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločinac ili heroj BiH

Bivši ratni komandant Srebrenice, Naser Orić, kao malo koja ličnost u proteklih nekoliko godina, uspeo je da poremeti odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine. U trenutku kada je premijer Aleksandar Vučić najavio odlazak na komemoraciju u Srebrenicu 11. jula, Orić je, po poternici Interpola Srbije, uhapšen u Švajcarskoj. Zvaničnici iz BiH, prvenstveno predsednik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, poručili su premijeru Srbije da nije dobrodošao sve dok se optužnica ne povuče.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Nakon odluke švajcarskog suda da Orić bude isporučen BiH, a ne Srbiji, koja ga je prva tražila, nezadovoljstvo su izrazili predsednik RS Milorad Dodik i premijer Vučić, poručivši da je odluka sve samo ne pravična. Ali, "neće premijer Srbije zbog jednog zločinca da promeni odnos prema bošnjačkom narodu i prema svojoj politici", zaključio je Vučić, dok se tabloidi utrkuju u tome ko će sa više detalja i slikovitije opisati ubijanja i mučenja koja je, prema njihovim saznanjima, počinio lično Orić.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi istragu o zločinima nad Srbima u periodu od aprila 1992. do juna 1995. godine, koje su počinile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića. Kažu da imaju dovoljno dokaza da ga osude, dok ga, sa druge strane, Bošnjaci smatraju herojem. Njegova uloga u ratu čini se da će, bar u dogledno vreme, ostati nepoznanica, dok su jedino izvesni biografski podaci.

Naser Orić je rođen 3. marta 1967. godine u Potočarima, kod Srebrenice. U Srebrenici je završio osnovnu i srednju školu, a nakon više odbijanja na konkursima, šestomesečni kurs za policajca završava u Zemunu. Ubrzo postaje član u Specijalne jedinice MUP-a Srbije, kojom je komandovao Radovan Stojičić - Badža. Jedinica je direktno bila podređena predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Radio je kao specijalac MUP-a na KiM, a po povratku u Beograd postaje Milošević telohranitelj. Tokom demonstracija 9. marta učestvovao je u hapšenju Vuka Draškovića. Noću je radio kao obezbeđenje u beogradskim diskotekama. Kada je počeo rat u Hrvatskoj, kolege specijalci ga savetuju da napusti jedinicu jer će uskoro početi rat u BiH, što Orić i čini.

"Ako zatrebam svom narodu, bez razmišljanja ću na megdan svim onima koji žele da ga unište, svim onima koji žele da unište Bosnu i Hercegovinu. Mi druge domovine nemamo", izjavio je. Članovi Kriznog štaba Teritorijalne odbrane Srebrenice 20. maja 1992. godine imenuju Orića za komandanta. Početkom novembra iste godine postavljen je na čelo Objedinjenih oružanih snaga Srebrenice, i time se njegova nadležnost širi i na teritorije opštine Bratunac, Vlasenica i Zvornik. Imao je svega 25 godina. Pre nego što je vojska RS zauzela Srebrenicu u julu 1995, evakuisan je helikopterom.

Pred Haškim tribunalom sudilo mu se za ratne zločine nad Srbima, ali je u julu 2008. oslobođen optužbi. Vojni je penzioner, razveden i iz dva braka ima troje dece.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.