Izvor: Politika, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin veličan u knjigama

Sud u Šapcu rehabilitovao predratnog predsednika lozničke opštine Svetislava Jerinića, likvidiranog u "slavnoj akciji" Milke Minić

Šabac – Okružni sud u Šapcu rehabilitovao je u ponedeljak Svetislava Jerinića (rođenog 1899. godine), dugogodišnjeg predsednika lozničke opštine, koga je u noći između 15. i 16. aprila 1944. godine ubila partizanska "trojka". Za razliku od mnogih nerasvetljenih likvidacija ideoloških protivnika tokom i posle Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rata, ovaj zločin opisan je u komunističkim knjigama kao podvig nalogodavaca i egzekutora s punim imenima, a njegove posledice protežu se do današnjih dana.

Zahtev za rehabilitaciju Svetislava Jerinića podneo je njegov sin Vladimir, koji je u vreme tragičnog događaja imao svega pet godina. On je naveo da je otac poticao iz ugledne, čestite i rodoljubive porodice, koja je pomagala mladobosanski pokret s druge strane Drine. Za ponašanje i činjenje, Jerinića je u oktobru 1934. godine kralj Aleksandar odlikovao Kraljevskim ordenom Svetog Save petog reda, a funkciju predsednika opštine Loznica obavljao je punih 27 godina.

– Po kazivanju moje majke Pajke, koje je umrla 2003. godine, u ponoć 15. aprila 1944. godine na vrata naše kuće u Lozničkom polju zakucao je Miloš Majstorović, sa još dvojicom pratilaca, koji je pozvao oca da izađe napolje i navodno preda oružje. Moj otac je odgovorio: "Mišo, ti znaš da ja nemam oružje". Posle toga su ga odveli u štalu i likvidirali jednim metkom iz pištolja u slepoočnicu. Otac nije činio nikakva zlodela, niti je sarađivao sa okupatorom, a ubijen je samo zato što je bio viđena ličnost – naveo je Vladimir Jerinić.

Ubistvo predsednika opštine Loznica opisano je u knjizi "Mačvanski partizanski odred 1941–1944" Dragoslava Parmakovića, izdatoj u Šapcu 1973. godine. Autor navodi da je odluka o likvidaciji Svetislava Jerinića, knjigovođe Nikole Plećaša, Slavka Timotića i Momčila Glišića doneta na "podužem sastanku Milke Minić sa članovima Sreskog povereništva i udarne grupe". Minićeva je zahtevala izvođenje "akcije koja će imati veći odjek" i odredila da to bude 15. aprila, uoči Uskrsa. U istoj knjizi piše da je "trojku" za likvidaciju Jerinića predvodio Miloš Majstorović, kasniji načelnik UDB-e u ovom kraju.

– Pouzdan je podatak da je za svog kasnijeg ubicu Miloša Majstorovića, kada je ovaj bio uhapšen od Nemaca, moj otac (zajedno sa sveštenikom Milosavom Marinkovićem) garantovao da navodno nije komunista, posle čega je pušten iz zatvora – ističe Vladimir Jerinić.

Ubijenom bez suda i sudskog procesa u "slavnoj akciji" Milke Minić (seče pedesetak glava u Podrinju 1944. godine), za koju je njen suprug i visoki komunistički funkcioner Miloš Minić pre petnaestak godina u "Politici" priznao da je "bila velika greška", konfiskovana je sva imovina: 48 hektara zemlje, kuća, štala, čardak, obor, bunar, vetrenjača, sanduk za brašno, burad, sto, stolice, čabrice, korito za pranje rublja...

Rešenjem Okružnog suda u Šapcu, odluka Sreskog narodnog suda o konfiskaciji proglašena je ništavom od trenutka donošenja (11. februara 1946. godine), a s njom i sve pravne posledice. Međutim, upravo na imanju Jerinića u Lozničkom polju lokalna samouprava u Loznici planira da ovih dana počne izgradnju industrijske zone, koju bi ponudila za grinfild aranžmane stranim investitorima!

M. Mijušković

[objavljeno: 24.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.