Izvor: B92, 18.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život s jednim obrokom dnevno

Beograd -- Crveni krst od Vlade zatražio da u zimskom periodu pomogne ostvarivanje programa narodnih kuhinja za više od 20.000 korisnika.

U Srbiji ima 20 odsto stanovnika koji žive ispod apsolutne granice siromaštva, saopštio je Crveni krst povodom međunarodnog dana protiv gladi i od Vlade Srbije zatražio da u zimskom periodu pomogne program narodnih kuhinja za 20.735 korisnika u 57 gradova. Korisnici narodne kuhinje dobijaju samo jedan besplatan topli obrok dnevno.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Besplatan obrok sastoji se od pola litra kuvanog jela i 300 grama hleba. Ko će imati pravo da jednom dnevno pojede ovaj obrok određuju Crveni krst Srbije, Centar za socijalni rad i predstavnici lokalne samouprave. Mnogim materijalno ugroženim korisnicima ovo je i jedini obrok u toku dana.

"Pa, jedino što petkom pasulj valja nešto. Inače, ovo drugo što daju, pirinač, neke krompire, ne zna se ni šta je, nego čovek uzima što mora da pojede nešto", kaže jedan korisnik.

"Pa, da vam kažem, da smo zadovoljni, nismo. Nema nikakvog ukusa, kao trava, ali šta ćemo kad nemamo drugog izbora", kaže drugi.

Obroci se pripremaju na osnovu dvonedeljnih jelovnika koji su urađeni u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Prema rečima Jelene Gligorijević iz Odeljenja za ishranu Kliničkog centra Srbije, svi dani u jelovniku po kalorijskoj vrednosti ne zadovoljavaju potrebe odraslog prosečnog stanovnika, ali ni dece.

"Ovaj jedan obrok bi možda moglo aproksimativno da se kaže da je dovoljno da podmiri 50 odsto dnevnih potreba nekog prosečnog odraslog stanovnika. Naravno, potrebe su veoma različite, u zavisnosti od uzrasta, od telesne mase osobe i njegove fizičke aktivnosti", kaže Gligorijevićeva.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milanović kaže da lokalne vlasti o narodnim kuhinjama brinu najviše zimi, dok leti u nekim sredinama kuhinje prekidaju rad jer postoji mogućnosti zarade na sezonskim radovima. Narodne kuhinje kod nas funkcionišu već 15 godina, ali ne podmiruju potrebe svih ugroženih.

"Nažalost, korisnici su samo najugroženiji među ugroženima, pojedinci često obroke koje primaju nose u onim manjerkama kući kako bi podelili sa nekima od članova svoje porodice", kaže Milanovićeva.

Iz Crvenog krsta kažu da će se kvalitet obroka poboljšati samo ako dobiju neophodnu pomoć Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.