Život porodice sa desetoro dece

Izvor: RTS, 24.Avg.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život porodice sa desetoro dece

Gorica i Rašo Veličković iz Retkocera kod Medveđe imaju desetoro dece, dva sina i osam ćerki. Žive skromno, od poljoprivrede, u kući podignutoj pre više od jednog veka. Najbrojniju porodicu u opštini Medveđa posetio je ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je roditeljima i deci obećao bolje uslove za život.
U rukama se smenjuju dvogodišnja Anđelija i devetomesečna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Katarina, a posla na pretek. Tridesetdevetogodišnjoj majci desetoro dece dragocena je pomoć troje školaraca.

"Svi mi jednako pomažu, slušaju se, niti se biju, niti se svađaju", ističe Gorica Veličković.
Dvoje najstarije dece bolji život traže u srcu Šumadije. Otac Rašo se ne predaje. Iako rođen sa invaliditetom, radi mnogo, i u štali i na polju.
"Imam pet krava, imam 20 ovaca, tako zemlju isto obrađujem, kosim livade, najmanje 10 hektara, ako ne i više", kaže Rašo Veličković
Od kada je skovana od greda i blata, teško da se išta u kući promenilo.
Ministar najavljuje pomoć
Nedostaju i osnovni kućni aparati. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavljuje pomoć.
"Ne zaslužuje niko u našoj državi da imaju ovakve uslove u kojima žive, ali ćemo svakako kao država probati da pomognemo i da ova deca dobiju jedne potpuno nove uslove za život", rekao je Đorđević.
Skromni i tihi, mali Veličkovići kriju radost i zbog nenadanog dara, dva laptopa.
Miljan Veličković, učenik Tehničke škole u Medveđi, kaže da se stari kompjuter pokvario i da mu je poklon dobrodošao.
Besplatni rančevi, udžbenici i prevoz
Deca i mladi u krajevima duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom svima posebno znače.
Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa, navodi da rančeve i udžbenike poklanjaju svakom đaku prvaku.
"Zatim besplatan prevoz imaju i osnovnoškolska i srednjoškolska deca, povećali smo davanja za svako novorođeno dete 100 odsto. Tako da su deca naše najveće bogatstvo i trudimo se da što više njih zadržimo, odnosno zadržimo njihove roditelje", ističe Arsić.
Ohrabruje sve veći broj mladih sa fakultetskom diplomom. Za koji dan u đačke klupe sešće i više prvaka nego lane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.