Život pleše tango

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život pleše tango

Na svetsko takmičenje u najstrastvenijem plesu u Buenos Ajres putuju četiri naša para

Tango je prava igra udvoje. I to dobro znaju četiri para koja će Srbiju predstavljati na jedanaestom festivalu tanga i šestom svetskom prvenstvu u Buenos Ajresu od 15. avgusta do 1. septembra. Dušan Plavšić i Kristina Dimić, Miša Plavšić i Loredana Milito, Marko Janićijević i Tamara Cvetković, Dejan Stošić i Vesna Milić imaće priliku da njihovu igru oceni elita ovog plesa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << upravo oni koji postavljaju njegove kriterijume. Da naši mladi imaju dara za argentinski ples potvrđuje rezultat postignut na prošlogodišnjem svetskom prvenstvu na kome su Dušan Plavšić i Olivera Lazarević među 280 takmičara zauzeli 92. mesto. Ovo je bio i prvi nastup Srbije na jednom ovakvom nadmetanju.

Priča kaže da je tango nastao zahvaljujući argentinskim kaubojima koji su odlazili u noćne klubove i molili lokalne devojke za igru. Pošto se nisu baš često kupali, devojke su kružile oko njih zabacujući glave unazad, a desnu ruku su držale na partnerovom kuku, u blizini džepa, kao znak da očekuju da njihov ples bude nagrađen.

– Zapadni filmski producenti su se, izvlačeći iz njega ono najatraktivnije, radi komercijalizacije, udaljili od tanga i približili varijanti modernog baleta. Tim „ruglom” kroz filmove sprečavaju da izvorni, argentinski ples stigne do publike. Zato mi pokušavamo da prenesemo na omladinu znanje koje smo stekli baveći se „pravim” tangom celu deceniju – priča nam Miša Plavšić, predsednik Tango saveza Srbije.

Tango u sebi sadrži jake emocije, priča priče o odnosu muškarca i žene, o besu prevarenog ljubavnika, o životu i smrti" Za razliku od drugih plesova, ovaj se ne igra samo na sceni, već i u životu. Dakle, život pleše tango, tango pleše život.

Dobri poznavaoci tvrde da ova argentinska igra pruža jedinstveno zadovoljstvo, jer takav niz pokreta ljudsko telo nigde na drugom mestu ne može da doživi. To je umetnost balansa, sklada i elegancije i istovremeno traži od plesača da čita kompoziciju i odgovori plesom na svaki njen deo.

– Da godine nisu prepreka za bavljenje tangom uverava nas činjenica da je 2004. godine svetski pobednik bio sedamdesetogodišnji par koji i dan-danas nastupa na raznim svečanostima širom Argentine. Mnogi su se i zaljubljivali plešući, jer je to i jedan od vidova komunikacije između žene i muškarca. Ono što oni saznaju jedno o drugom u toku plesa može da vredi više od razgovora vođenih mesecima – kaže Plavšić.

On poziva sve zainteresovane da dođu u besplatnu školu tanga. Časovi se održavaju svakog utorka i petka od 22 časa do ponoći u „Posejdonu”, Staro sajmište broj 20, Beograd.

V. Dugalić

[objavljeno: 14/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.