Život nam se preselio na buvljake

Izvor: NaDlanu.com, 06.Dec.2013, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život nam se preselio na buvljake

Bitka sa večitim minusom u kućnom budžetu naterala je građane u potragu za što jeftinijim snabdevanjem. Tako da više i nema porodice koja bar jednom nedeljno ne ode na buvljak kako bi kupila sve što je domaćinstvu potrebno.

Sivo tržište je važna sigurnosna mreža za mnoge pojedince i domaćinstva u Srbiji, ali njegove negativne posledice po zaposlene, preduzeća i društvo u celini daleko prevazilaze njegove prednosti.Zbog ilegalnog prometa Srbija gubi čak tri milijarde evra >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << godišnje samo po osnovu neplaćanja poreza i doprinosa, a udeo sive ekonomije je 15 odsto veći nego u zemljama regiona.Svakog dana u Srbiju se prošvercuje hrana vredna oko milion evra, a crno tržište zatvara više od 2.000 trgovinskih radnji godišnje, jer se prodaja iz legalnih prodavnica preselila na pijace i buvljake.- Najviše nelegalne prodaje ima u Vojvodini, gde je situacija gotovo identična onoj iz devedesetih godina. Švercovana roba prodaje se na buvljacima, ali i po kućama u užem gradskom jezgru i na periferiji Subotice, Sombora, Kikinde, Apatina i Horgoša, gde postoji više stotina ilegalnih trgovinskih radnji prepunih robe iz Mađarske. Dok šverc cveta, legalne prodavnice propadaju - kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.U Ministarstvu trgovine upozoravaju građane koji se snabdevaju na pijacama da proveravaju deklaracije na proizvodima, jer onaj proizvod koji nema deklaraciju na srpskom jeziku nema ni garanciju ispravnosti.Izvor: Blic

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.