Izvor: B92, 19.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život na preko 40 stepeni

Beograd, Kragujevac -- Vlada poziva organizacije da promene radno vreme, ali nema uvođenja vanrednog stanja iz pravnih, finansijskih i klimatskih razloga.

"Ograničili smo se na ono što je u ovom momentu i pravno moguće i finansijski održivo i, s treće strane, da nećemo biti izloženi zahtevima prije svega poslodavaca oko naknada štete", rekao je ministar rada Rasim Ljajić posle sednice Vlade.

"Konstatovali smo da ovo, ipak, nije stalno klimatsko stanje i da u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovom trenutku nema osnova za uvođenje vanrednog stanja, jer to onda podrazumeva i čitav niz drugih aktivnosti i mera koje bi morali preduzeti, a koje iziskuju i velika finansijska izdvajanja", rekao je on.

Vlada Srbije prihvatila je na današnjoj sednici preporuku Ministarstva rada i socijalne politike o prekidu rada zaposlenih na otvorenom u periodu od 11 do 16 časova.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kazao je na konferenciji za novinare posle sednice da je vlada odlučila i da uvede celodnevna dežursta inspekcijskih službi, od 8 do 20 sati, u svih 25 regionalnih centara u Srbiji, koji će kontrolisati primenu te odluke.

Ljajić je kazao da je na sednici bilo i radikalnih predloga, koji su se odnosili na obustavu rada i zaposlenih u zatvorenom prostoru, ali je istakao da vlada te zahteve pojedinih ministara nije mogla da prihvati, jer za to ne postoji zakonski osnov.

Kako je objasnio, u Srbiji se primenjuje Zakon o sprečavanju posledica elementarnih nepogoda iz 1972. godine, a u kojem su kao nepogode navedene poplave i zemljotresi, ali ne i vrućine.

Ljajić je najavio da će zbog toga vlada početi da radi na zakonu koji bi definisao tu oblast, a da će u međuvremenu pratiti vremenske prilike i donositi odluke u zavisnosti od toga kolike će temperature biti u narednim danima.

On je objasnio da radikalnije odluke u ovom trenutku nije moguće doneti bez čvrstog konsenzusa sindikata i poslodavaca i naveo da bi u suprotnom, vlada verovatno bila suočena sa zahtevima poslodavaca za nadoknadu štete.

Prema pravilima Svetske zdravstvene organizacije, temperatura od 35 stepeni tokom više dana predstavlja elementarnu nepogodu. Sa 41 stepen Celzijusa izmerenih u 16 sati u hladu, Niš je danas bio najtopliji grad u Srbiji.

U međuvremenu, mnoga državna i privatna preduzeća i institucije uveli su neke mere skraćenja ili promene radnog vremena. U Beogradu je zbog visokih temperatura i deo grada ostao bez struje, a povećan je i broj požara, kažu nadležni.

U Kragujevcu najavljuju uvođenje vanrednih mera, dok je u Makedoniji uvedeno vanredno stanje, a probleme imaju i druge države šireg regiona, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Rad na 250 stepeni

Tropske temperature ne prijaju ni zdravima ni bolesnima. Teško ih podnose pacijenti u bolnicama, deca u vrtićima, radnici koji rade na otvorenom.

Najteže je onima koji rade na otvorenom, a među njima su radnici "Beograd puta", koji i na ovakvim temperaturama asfaltiraju ulice.

Kako kažu, posao na kome trenutno rade moraju da završe u roku, iako temperature asfalta iznose nekoliko stotina stepeni.

"Njegova temperatura je 175 stepeni, plus 40, plus telesna temperatura. To je negde oko 250", kaže jedan radnik. Na pitanje zašto radi po velikoj vrućini, on kaže da se mora.

Ekipe Javnog komunalnog preduzeća "Beograd put" će zbog visokih temperatura određivati prioritete prilikom otklanjanja kvarova i rupa na putevima ukoliko to ne ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju.

Iz tog preduzeća je saopšteno da će se poslovi postavljanja horizontalne signalizacije na putevima obavljati noću, dok će radnici na terenu dobijati osveženje.

Ministarstvo: Bez rada na otvorenom

Posle apela sindikata, ministar za rad je, nenajavljeno, sa inspektorima obišao dva gradilišta na Zvezdari. Nešto pre njegovog dolaska građevinci su bili sakriveni u hladovini.

Ministar za rad Rasim Ljajić danas je, tokom posete gradilištu u Beogradu, podsetio poslodavce da su kazne za nepoštovanje ove preporuke od 800.000 do milion dinara.

Preporuka važi za sve poslodavce, objasnila je direktorka republičke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt.

"Bez obzira na vrućine, poslodavci su obavezni da ispitaju sve uslove radne okoline. Da utvrde sve fizičke, hemijske i biološke faktore koji nepovoljno utiču na rad i da prema tim okolnostima organizuju posao u skladu sa Zakonom", rekla je Vera Božić-Trefalt novinarima tokom obilaska gradilišta.

Ljajić je najavio da će zbog velikih vrućina inspekcija Ministarstva nastaviti da obilazi gradilišta i kroz redovne nenajavljene kontrole i na osnovu poziva pravnih i fizičkih lica.

Prema Ljajićevim rečima, Srbija još nema zakone koji bi se odnosili na slučajeve velikih vrućina i drugih vanrednih situacija. "Ti zakoni su u nadležnosti MUP-a i tek se pripremaju".

Na gradilištu koje su danas obišli predstavnici Ministarstva konstatovano je da se poštuju pravila o bezbednosti na radu u uslovima velikih vrućina, s obzirom na to da zatečeni radnici nisu bili na otvorenom prostoru.

Sindikati pozivaju nadležne

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je juče od premijera Vojislava Koštunice da, zbog ekstremno visokih temparatura, Vlada Srbije hitno usvoji mere radi zaštite zdravlja zaposlenih i ostalih građana.

Danas je i Unija poslodavaca Srbije pozvala sve svoje članove da reorganizuju radno vreme u preduzećima zbog visokih temperatura.

Ljubisav Orbović, sekretar Saveza samostalnih sindikata, kaže za B92 da najavu ministra za rad Radima Ljajića vidi kao korak ka ispunjenju zahteva.

"Izuzetno su visoke temperature, ugrožen je rad zaposlenih, pogotovo radnika koji rade na otvorenom kada je u pitanju građevina, poljoprivreda, ali isto tako i ljudi koji rade u fabrikama, gde je viša temperatura nego što je spolja", kaže on.

"Naš sindikat traži skraćenje i preraspodelu radnog vremena, oslobađanje određenih kategorija zaposlenih od radne obaveze - bolesnih osoba, invalida, trudnica, majki sa malom decom", kaže on.

"Nakon sadašnje akutne situacije, zahtevamo i da se donese zakon koji bi regulisao ovu materiju, jer je očigledno da se i u narednim godinama mogu očekivati slične situacije", kaže Orbović.

On kaže da još nema neki konkretan odgovor iz Vlade, mada su predstavnici Sindikata imali juče susret sa ministrom Mlađanom Dinkićem, koji je, po Orbovićevim rečima, podržao njihovu inicijativu. "Očekujemo da će Vlada danas pozitivno reagovati", kaže sekretar tog sindikata.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije Branislav Čanak izjavio je da se Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ne primenjuje striktno, kao i da njegova primena zavisi od "ličnog nahođenja poslodavca".

On je kazao da pojedini poslodavci procenjuju da je primena Zakona veoma skupa.

"Problem je što za primenjivanje Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu ne postoje sankcije, sem kada izađe inspekcija na lice mesta i utvrdi da je trebalo da bude primenjen zakon, a nije primenjen; onda se prema poslodavcu izriče mera", kazao je Čanak.

On je rekao da se postavlja pitanje da li inspekcija u svakoj situaciji može da izađe na teren, a posebno u ovako masovnim situacijama.

Čanak je rekao da, bez obzira na temperature vazduha, postoje i sistemski problemi u primeni različitih zakona, pre svega u građevinarstvu, koje treba rešavati tokom cele godine.

Železnice i GSP rade

(Beta)

"Železnice Srbije" saopštile su da, iako na visokim temperaturama vazduha dolazi do deformacije šina, nije ugrožena bezbednost na prugama.

Direktor Direkcije ze infrastrukturu "Železnice Srbije" Vladimir Radović je u saopštenju rekao da se tačno zna koja su kritična mesta na srpskim železnicama i da su angažovani stručnjaci koji poznaju problem.

"Mašinovođe voze prema nalogu i moraju se pridržavati brzini vožnje koja se nalazi u knjižici reda vožnje. Pre ulaska u lokomotovu za njih je obavezan lekarski pregled", istakao je Radović.

On je dodao da su desetine lokomotiva modernizovane, da su kabine klimatizovane, pa su uslovi za rad mašinovođa znatno bolji.

U Beogradu vozači Gradskog saobraćajnog preduzeća su zbog vrućine oslobođeni obaveze nošenja kravate na radnom mestu, rekao je glavni dispečer tog preduzeća Mića Dautović.

On je agenciji Beta kazao da se sprovodi redovan letnji red vožnje, da zaposleni nemaju skraćeno radno vreme i da je vozni park "podmlađen, te nema ispadanja" zbog vrućine.

Beograd: Zaštita zaposlenih od vrućina

Grad Beograd odredio je danas Uputstvo za sprovođenje plana mera i aktivnosti za zaštitu zaposlenih u periodu izrazito visokih temperatura, saopštila je gradska služba za informisanje.

Uputstvo je određeno svim delovima gradske uprave, opštinskim upravama i javnim preduzećima.

U skladu sa Zakonom o radu, Uputstvo nalaže preraspodelu radnog vremena tako da se obezbedi potpuna zaštita života i zdravlja zaposlenih, ali i kontinuitet u pružanju svih usluga građanima.

Uputstvo nalaže i da se utvrdi obavezni odmor zaposlenih u trajanju od najmanje 60 minuta, piše u saopštenju.

Grad Beograd je Uputstvo preporučio i ostalim privrednim subjektima na teritoriji Beograda.

Povećani i psihički problemi

Institutu za neuropsihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" dnevno se javi oko 40 osoba koje zbog visokih temperatura imaju neki psihički problem, izjavio je direktor Dragiša Ranđelović.

On je agenciji Beta rekao da velika vrućina dovodi do dehidracije, povećane razdražljivosti i usporene motorike, te zato svima preporučuje uzimanje više tečnosti, vitamina i usklađivanje terapije.

Govoreći o tome kako vrućinu podnose pacijentima koji su stacionirani u Institutu, Ranđelović je rekao da su klima-uređaji u celoj bolnici, ali se primenjuju i druge mere kako bi se ublažile posledice vrućine.

"Nabavljeno je oko 70 klima-uređaja. Oni su postavljeni u sobama pacijenata, u zajedničkim prostorijama i u ambulanti", kaže on.

"Pacijentima se skraćuje boravak u bolnici, omogućava im se tuširanje tokom celog dana, kao i odlazak kući", rekao je Ranđelović. On je naveo da se u Institutu primenjuju i mere koje treba da olakšaju rad zaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.