Izvor: B92, 13.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život beba u požarevačkom zatvoru

Požarevac -- U ženskom zatvoru u Požarevcu, pored osuđenica, žive i dve bebe čije su se majke porodile na izdržavanju zatvorske kazne.

Posle godinu dana, ova deca biće odvojena od majke i svoj život nastaviće izvan zatvorskog kruga. Ipak, mada se svi trude da se mališani ni po čemu ne razlikuju od svojih vršnjaka, stručnjaci kažu da je za formiranje ličnosti veoma važna prva godina života.

Ženski zatvor u Požarevcu prvi je dom za Nemanju čija se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majka, 36-godišnja Z.S. porodila tokom odsluženja zatvorske kazne.

Dok većina osuđenica provodi svoj uobičajeni dan - šije, tka ili čisti orahe, Z.S. uz pomoć negovateljica, koje su takođe osuđenice, i stražarki u odvojenoj zgradi u zatvorskom krugu neguje svoje dete.

"Kad sam dobila bolove za porođaj, odmah su potrčale straža, komandirice. Odmah uput, kola smo dobili, odveli me u bolnicu, ne da se porodim ovde, nego u bolnici", kaže osuđenica u ženskom zatvoru u Požarevcu Z. S.

Sa Nemanjom sobu deli Martin, još jedna beba rođena iza rešetaka. Tu je i mesto za prepovijanje beba, pelene i sve što je potrebno za njihov normalan razvoj do godinu dana.

Ako majka i posle toga ostaje u zatvoru, uspostavlja se kontakt sa ocem, porodicom i kao poslednje rešenje, sa Centrom za socijalni rad, koji preuzima brigu o detetu.

"Svaka beba koja se rodi ovde u bolnici, naravno, upisuje se u matičnu knjigu rođenih za matično područje Požarevac, ali nema nijednog podatka koji bi ukazivao da je majka u tom momentu bila na izdržavanju kazne i o tome se strogo vodi računa", objašnjava Anka Gogić-Mitić, upravnica ženskog zatvora u Požarevcu.

I pored sveg truda da deca rođena u požarevačkom zatvoru ne budu ni na koji način obeležena, Z.S. obećava da će svom sinu pričati o njegovim prvim danima.

"Kad bude malo veći - hoću. Bolje da sluša od roditelja nego od drugih ljudi. Hoću, reći ću mu da sam pogrešila i da sam bila u zatvoru", kaže Z.S.

Zatvor sigurno nije najbolje mesto za početak života, ali ideja da majka i dete što duže budu zajedno je odlična jer majka i dete su par, kaže psihoanalitičar Aleksandar Vučo.

"Ta ideja da dete bude s majkom godinu dana je jako dobra jer katastrofične su stvari ako se dete odmah odvoji od majke", rekao je Vučo.

"Za dete, a mislim i za majku, taj trenutak je kao izgon iz raja. To je jedna katastrofična situacija u svakom pogledu i sigurno je da će ostavii tragove i na dete i na majku", dodao je on.

Stručnjaci su saglasni da je prva godina života jedan od ključnih perioda za razvoj ličnosti.

Kada se ova vrata poslednji put zatvore iza Nemanje, Martina i ostalih beba rođenih u požarevačkom ženskom zatvoru, društvo je dužno da im da iste šanse kao svim njihovim vršnjacima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.