Živećemo i 1.000 godina?

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živećemo i 1.000 godina?

Ukoliko su tačna predviđanja Obrija de Greja, jednog od danas vodećih britanskih naučnika, prva osoba koja će doživeti 150 godina već je rođena, a prva osoba koja će živeti čak ceo milenijum mogla bi da se rodi u narednih 20 godina.

Obrij de Grej, biomedicinski gerontolog i glavni naučnik neporfitne fondacije za istraživanje dugovečnosti (SENS), sa sedištem u Kaliforniji, smatra da će već za njegovog života lekari raspolagati svim neophodnim sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za "lečenje" starenja.

"Šanse su 50:50 da se, u narednih 25 godina, starenje dovode do odlučujućeg nivoa medicinske kontrole", kazao je De Grej u izjavi za Rojters.

Oženio se prvi put u 99. godini!

Jedan od 100 Roma doživi 60 godina

Kandidatkinja na izborima stara 101 godinu

"Ljudi će uskoro ići lekaru na redovna 'održavanja', što će podrazumevati terapije s matičnim ćelijama, genske terapije, stimulacije imunog sistema i druge moderne medicinske tehnike", istakao je on.

Cilj je preventivna gerijatrija, tj. periodični odlasci na popravku molekularnih i ćelijskih oštećenja pre nego što dosegnu patogenski nivo.

Koliko dugo i brzo će životni vek moći da se produži u budućnosti još predstavlja nepoznanicu, ali je trend jasan, smatra De Grej.

Sada se svake godine dodaje u proseku tri meseca na dužinu životnog veka, a stručnjaci procenjuju da bi do 2030. u svetu moglo biti milijardu stogodišnjaka.

Dosad je najstarija osoba na svetu živela 122 godine, a u Japanu je 2010. bilo više od 44.000 stogodišnjaka.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.