Žitorađu prodrmao striptiz

Izvor: Politika, 14.Feb.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitorađu prodrmao striptiz

U ovom selu sala doma kulture bila je ustupljena privatniku za diskoteku, ali su posle tačke sa svlaćenjem reagovali javnost i opštinski čelnici, pa je sve vraćeno u pređašnje stanje

Žitorađa – Ja sam za gradnju doma pedesetih godina, kao omladinac, gurao kolica sa peskom i ciglama. Sad samo volim da ispred, u bašti, popijem kafu, a šta se unutra radi – ne bih da pričam. Ovako kazuje živahan penzioner, kojeg srećemo u centru Žitorađe i koji nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odvodi preko puta, u kafić.

Tu upoznajemo Dragoslava Rajovića, direktora ovdašnje biblioteke, pod čijom je upravom i dom kulture. Oko tog doma u javnosti se digla velika buka. Navodno, iako je za njegovo renoviranje opština Žitorađa dobila pare iz Nacionalnog investicionog plana, kad je popravljen, upravnik je salu ustupio privatniku za disko-klub, ne pitajući ni upravni odbor ni opštinske čelnike.

– Tačno je da je NIP 2007. godine dao pare da se zgrada doma kulture renovira, jer nije popravljana od izgradnje. Ispred smo uredili i letnju baštu. Sve je to stajalo dve i po godine neiskorišćeno. Onda smo dobili ponudu jednog preduzetnika odavde da napravi letnju ugostiteljsku baštu. Krajem prošlog leta on je zatražio da mu ustupimo i salu da otvori diskoteku. Ja sam to prihvatio i u septembru sklopio ugovor na četiri meseca, jer je sala bila u jadnom stanju: zapuštena, bez svetla i slabo korišćena. A oko pet hiljada mladih ove opštine nije imalo nikakvu zabavu. Za njih je otvorena diskoteka, a sala je dobila ventilaciju, pojačanu instalaciju struje, uređen mokri čvor... Rok je istekao 31. decembra i čovek je sve u sali vratio u prethodno stanje. Ne znam zbog čega se digla tolika galama? – objašnjava nam Rajović.

Uvodi nas u salu. Jedan radnik pali svetla i reflektore. Primećujemo da je sala, za prilike u siromašnoj opštini, pristojno uređena, osvetljena, dekorisana... Na vratima toaleta, ipak, piše da nije u upotrebi.

Mladi direktor negira priče da je u diskoteci bilo tuče, a što se tiče večeri sa striptizom, koje su, priča se, pokrenule proteste građana, kaže da su ovde jesenas gostovali mnogi estradni umetnici i da je bilo mnogo posetilaca. I on je, veli, čuo od građana da je jedne noći neka umetnica imala i tačku sa svlačenjem. To se, tvrdi, više nije ponovilo. Priznaje Rajović da o ustupanju doma privatniku nije nikoga pitao, jer smatra da kao rukovodilac ima pravo da čini ono što, kako kaže, koristi ustanovi i meštanima.

Direktor Rajović nas upućuje da sve ovo proverimo i kod Milana Blagojevića, sa kim je imao ugovor o zakupu sale. Menjačnicu u kojoj Milan sada radi, međutim, zatičemo zamandaljenom.

Miodrag Petrović, predsednik opštine, tvrdi za naš list da niko od čelnih ljudi opštine nije znao za postupak direktora Rajovića, dok tamo nije došlo do tuče, pa je morala da interveniše i policija. „Na žalbe građana da se diskoteka pretvorila u noćni klub u kojem mladi ostaju do duboko u noć, sa incidentima, ja sam angažovao inspekcijske službe. One su izdavale i rešenja zbog nepoštovanja radnog vremena, ali to nije poštovano. Srećom da je ugovor bio samo na četiri meseca.”

Dobrivoje Mitić, pomoćnik predsednika opštine, kaže za „Politiku” da je u diskoteci u domu kulture već prve večeri došlo do tuče. „Tek smo tada saznali za ugovor o ustupanju sale privatniku i tražili smo da se odmah raskine. Nažalost, nismo uspeli dok rok nije istekao. Ovaj slučaj ne samo da je uzbudio javnost, nego je mogao da baci senku na našu saradnju sa ljudima iz NIP-a, od kojih imamo veliku pomoć. Samo u prošloj godini dobili smo više od 50 miliona dinara, a naš opštinski budžet je tek oko 170 miliona."

Rade Radivojević, načelnik Opštinske uprave i čelni čovek DS, koja je na vlasti u Žitorađi, kaže da je Rajović, iako je njihov član, načinio veliku grešku. On je, veli, još vršilac dužnosti direktora biblioteke i neće zbog ovoga biti smenjen. Dodaje da će konkurs za ovo mesto uskoro biti raspisan.

Interesantno je da se direktori biblioteke u Žitorađi često smenjuju. Tako, priča se ovde, rekord drži Miroljub Vulić, koji je do sada četiri puta bio biran i smenjivan sa te funkcije. Iako tada nije bilo striptiz predstava, kao sada, koje su, izgleda, potresle malo mesto Žitorađu.

D. Borisavljević

[objavljeno: 15/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.