Žitelji Stočnog trga traže stalnu policijsku zaštitu

Izvor: RTS, 02.Maj.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitelji Stočnog trga traže stalnu policijsku zaštitu

Posle opsežne akcije niške policije, pre dva dana u Nišu je uhapšen 19-godišnji mladić zbog sumnje da je organizovao grupu maloletnika romske nacionalnosti koji su mesecima pljačkali prolaznike koji su, putujući ka obližnjem prigradskom naselju Medoševcu, morali jedinim putem kroz najveću romsku mahalu u Nišu. Grupa maloletnika je u tom naselju pretukla policajca i troje dece povredila, zbog čega roditelji koji žive u tom delu Niša potpisuju ovih dana peticiju i traže pomoć. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Oko 200 Nišlija iz naselja Stočni trg i vlasnici 17 firmi koje rade u tom delu Niša, potpisali su peticiju tražeći pomoć i stalnu policijsku zaštitu.

"Sva deca iz tog kraja ne mogu da žive kao deca iz drugih delova Niša. Mi ih vodimo u školu, čekamo, vodimo na treninge, nama je potreban normalan život", kaže majka pretučenog deteta.
Žiteljka naselja Stočni trg, koja je odrasla u tom kraju, kaže da nikada nisu imali problema sa decom i odraslima romske populacije.
"Bili smo kao jedan, ali od kada je počelo doseljavanje i raseljavanje sa strane, počeli su problemi", dodaje žiteljka Stočnog trga.
Sve je počelo pre desetak godina na krivini na kojoj maloletni Romi uzrasta do 14 godina po različitim scenarijima pljačkaju vozače. Na asfaltu su kopali rupe da bi vozači usporavali vožnju. Potom su se najmlađi bacali pred vozilo glumeći da su povređeni, dok su istovremeno stariji sa zadnjeg sedišta automobila ili dostavnih vozila uzimali sve što im se nađe pod rukom.
"Razlog takvog ponašanja maloletnika sa te teritorije je loše organizovano slobodno vreme, neuključivanje u proces obrazovanja, ali i propuštanje roditeljske pažnje i dužnosti koji su u obavezi da vode o maloletnoj deci", objašnjava Snežana Momčilović iz Centra za socijalni rad u Nišu.
Rupe su pre nekoliko dana ponovo asfaltirane, a danju je tu i policijska patrola. Nezvanično saznajemo da će na raskrsnici biti postavljen video-nadzor.
"Sticali su svoje ponašanje tamo odakle su došli. Možda su tamo bili maltretirani. Oni nemaju osnovno domaće vaspitanje, nemaju ni osnovno obrazovanje da bi živeli u jednom solidnom, harmoničnom životu", ističe romski aktivista Alija Saćipović.
U Višem javnom tužilaštvu u Nišu kažu da očekuju da im iz policije stignu krivične prijave protiv maloletnika romske nacionalnosti, koji su uglavnom iz hraniteljskih porodica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobuna u Nišu zbog napada maloletnih Roma

Izvor: Mondo, 02.Maj.2017

U Nišu je uhapšen 19-godišnji mladić zbog sumnje da je organizovao grupu maloletnika romske nacionalnosti koji su mesecima pljačkali prolaznike...Foto: prinstcreen/RTS..Mladić je, javlja RTS, uhapšen pre dva dana zbog organizovanja grupe i napada na građane koji su, putujući ka obližnjem prigradskom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.