Zilkić: U Srbiji postoji samo jedna islamska zajednica

Izvor: Blic, 02.Nov.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: U Srbiji postoji samo jedna islamska zajednica

Reis ul ulema Islamske zajednice u Srbiji Adem Zilkić poručio je danas u Novom Pazaru da u Srbiji ne postoje dve islamske zajednice i dve vrste hadžija, nego da su oni svi jedno i da svi pripadaju toj jednoj islamskoj zajednici.

Zilkić je, na ispraćaju prve grupe hadžija, koji u organizaciji te opcije islamske zajednice, danas kreću ka Meki i Medini, izrazio zadovoljstvo da ove godine na sveti put odlazi više od 440 hadžija iz Srbije i svi su oni, kako je rekao, ambasadori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << muslimana koji žive u ovoj državi.

On je u prepunoj Hali sportova poručio da svima želi hairli (srećan) put, da zdravi odu i da se zdravi vrate svojim porodicama.

U organizaciji Islamske zajednice Srbije, kojom rukovodi Zilkić, ove godine putuje 257 hadžija, a danas je u dva autobusa otputovalo njih 63 među kojima je 41 muškarac, a ostalo žene.

Povodom, u poslednje vreme sve češćeg pominjanja autonomije Sandžaka koju zagovara glavni muftija Muamer Zukorlić koji predvodi drugu opciju unutar islamske zajednice – Islamsku zajednicu u Srbiji, Zilkić je poručio da će Rijaset podržati svaki pravi korak koji je koristan za Bošnjake muslimane koji žive na ovim prostorima.

On je, međutim, ukazao da takve ideje moraju da poteknu od legalnih I legitimnih političkih institucija sistema a, kako je rekao, Rijaset nije takva institucija.

Rijaset, dodao je, neće podržati nijednu ideju koja bi na bilo koji način mogla da se kosi sa principima islama.

Zilkić je obećao i da će Rijaset Islamske zajednice Srbije svim raspoloživim civilizacijskim pravnim sredstvima nastojati da "povrati svaki milimentar imovine", koja je u prošlošti oduzeta islamskoj zajednici, na području od Subotice do Rožaja.

Sva oduzeta imovina, poručio je reis ul ulema, pripada Islamskoj zajednici, jedinoj traidicionalnoj verskoj zajednici u Srbiji kojoj je priznat kontinuitet.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.