Zilkić: Cerićeva poseta može imati krvav epilog

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, Fonet, 17.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: Cerićeva poseta može imati krvav epilog

Može doći do međubošnjačkog sukoba, tvrdi čelnik Islamske zajednice Srbije

Novi Pazar – Reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić uputio je juče pismo reis-ul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafi Ceriću da ne dolazi u posetu Sandžaku sve dok se ne steknu minimalni uslovi mira za njegov dolazak, prenela je Beta.

Zilkić je upozorio Cerića da njegova poseta može imati „krvav epilog”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Pismo je upućeno posle ranjavanja predsednika Sabora Islamske zajednice Sandžaka Mustafe Makića, u petak noću, u Sjenici.

Zilkić i Makić su za taj napad, kao nalogodavce i inspiratore, optužili Cerića i muftiju Muamera Zukorlića.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zilkić je istakao da je Makić ranjen u levu nogu hicem iz pištolja i da u prijepoljskoj bolnici očekuje hirurški zahvat, preneo je Fonet. „Ovaj čin nije samo obično ranjavanje. Ovo je pucanj na instituciju Islamske zajednice. Mustafa Makić nije običan službenik, on je predsednik najvećeg tela Islamske zajednice Sandžaka kao organizacione jedinice Islamske zajednice Srbije”, naglasio je Zilkić.

U pomenutom pismu čije su delove juče prenele agencije, Zilkić pita Cerića da li zna za ranjavanje Makića i da se ,,zbog svega navedenog u Sandžaku spremaju opšti nemiri zbog Vašeg dolaska i da li vidite odgovornost za sukobe koje će izazvati Vaš dolazak”.

„Da li znate da ti nemiri mogu imati krvav epilog i koliko žrtava mogu odneti?”, napisao je on.

Zilkić je rekao da bi državni organi trebalo „maksimalno ozbiljno” da shvate situaciju. „Više nemam kontrolu nad vernicima, tako da može doći do međubošnjačkog sukoba koji može da preraste u nešto poput građanskog rata”, rekao je Zilkić.

On je zatražio „hitno” hapšenje Zukorlića, kao i smenu predsednika Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamila Hubića koji, kako je rekao, „iz džepa” deli pravdu.

Ranjeni Mustafa Makić je izjavio Tanjugu da je uveren da je nalogodavac napada Zukorlić, koji mu, kako je rekao, već duže vreme preti posredstvom svojih telohranitelja.

„Kada nije uspeo da me uplaši, pokušao je da me podmiti. U moju kuću je dolazio Hajro Tutić, predsednik Sabora Islamske zajednice u Srbiji, i nudio mi 50.000 evra, posao i stan u Novom Pazaru ili Beogradu, samo da podržim Zukorlića”, rekao je Makić za Tanjug. Prema njegovim rečima, zajedno sa Tutićem posetio ga je i pukovnik u penziji Velibor Stević.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je u petak da će reis Mustafa Cerić od ponedeljka biti u trodnevnoj poseti Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

Adem Zilkić je, prenosi Tanjug, juče tražio i zabranu najavljenih skupova u Sandžaku jer, kako je rekao, „masa ne može da se kontroliše”.

-----------------------------------------------------------

Neodgovorne izjave

Povodom posete reis-uleme dr Mustafe Cerića Sandžaku, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji juče je preko internet- portala obavestio javnost da je sve spremno za doček vrhovnog poglavara Islamske zajednice.

Poseta će se odvijati prema predviđenom planu i programu, što znači da će Cerić biti dočekan u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

Incident u Sjenici i neodgovorne izjave aktivista koji pokušavaju razbijanje Islamske zajednice očigledno imaju za cilj dizanje tenzija u Sandžaku kako bi se na bilo koji način oskrnavila svečarska atmosfera među pripadnicima Islamske zajednice, navedeno je u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Nije teško zaključiti ko stoji iza navodnog napada na Makića iz Sjenice, kaže se u saopštenju, uz insistiranje na hitnoj i profesionalnoj istrazi koja će utvrditi ko su počinioci i nalogodavci ovog incidenta.

Sl. K.

[objavljeno: 17/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.