Zid plača i zid srama

Izvor: Politika, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zid plača i zid srama

Studenti su na Platou improvizovali zid plača i zid srama, na kojima su se mogle pročitati poruke akademaca, ali i izjave profesora.

Tako je na zidu plača zapisano: "Budi master svoje sudbine", "Pre deset godina borba je počela i dalje traje", "Hiperprodukcija mastera? Ima nas šest procenata visokoobrazovanih", "Master već je moj, samo mi ga daj", "Digni glas, zaštiti naše diplome."

Na zidu srama izlepljene su izjave pojedinih univerzitetskih profesora: "Univerzitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je konzervativna sredina i to je njegova vrednost" (Božidar Cerović, bivši dekan Ekonomskog fakulteta), "Za četiri godine studenti će dobiti zvanje pravnik, za pet godina diplomirani pravnik-master. Pravosudni ispit moći će da polažu samo masteri" (Sima Avramović, profesor Pravnog fakulteta), "Bodove za određivanje opterećenja studijskih programa obračunavali smo paušalno" (Vukašin Pavlović, prodekan za razvoj Fakulteta političkih nauka).

--------------------------------------------------------------------------

Protest ispred Pravnog

NOVI SAD – Oko 150 studenata novosadskih i beogradskih fakulteta okupilo se juče ispred zgrade Pravnog fakulteta u Novom Sadu, zahtevajući izjednačavanje zvanje "diplomirani" s novom diplomom "mastera" i smanjenje školarine za 50 odsto, uz uvažavanje objektivnih socijalnih uslova.

Član protestnog odbora, student psihologije Momčilo Jovanov rekao je da su protest organizovali studenti, uz podršku predstavnika studentskih organizacija koji ne žele da se eksponiraju.

Studenti tvrde da Vlada ne ispunjava ranije preuzete obaveze, pa se "rupe" u budžetima fakulteta ispunjavaju tako što svaki fakultet proizvoljno određuje iznose školarina.
(Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Rektorat podržava studente

NIŠ – Predsednik Saveza studenata u Nišu Rade Petrović izjavio je juče Tanjugu da rektorat Univerziteta u Nišu podržava zahtev studenata o izjednačavanju starih i novih diploma.

"U Nišu nema razloga za proteste, ali smo uz naše kolege u Beogradu i Novom Sadu", rekao je Petrović.

Prorektor Univerziteta u Nišu profesor dr Miroljub Grozdanović rekao je Tanjugu da ta visokoškolska ustanova podržava stav o jednakosti starih i novih diploma. Prema njegovim rečima, studenti Univerziteta u Nišu priključiće se protestima u Beogradu ili Novom Sadu ako ovo pitanje ne bude rešeno u skladu sa zahtevom studenata o izjednačavanju naziva diplomirani i master.

Protest studenata u Beogradu i Novom Sadu počeo je zbog najave da bi Konferencija univerziteta u Srbiji mogla da ukine svoju raniju odluku prema kojoj su ovi nazivi izjednačeni i donese novu prema kojoj bi za mastera bilo nužno polagati dodatne ispite. Studenti navode da je zahtev o ukidanju prvobitne odluke potekao od dekana "profiterskih fakulteta" koji bi dodatne ispite naplaćivali. Beogradski i novosadski studenti traže da se usvoje jasni kriterijumi naplate školarina.
(Tanjug)

[objavljeno: 18.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.