Žice otčepljuju put do srca!

Izvor: Blic, 13.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žice otčepljuju put do srca!

Svi teški bolesnici kojima ugradnja bajpasa ne može da pomogne ili je ugradnja više neizvodljiva, ne bi trebalo da strahuju. Naši stručnjaci predvođeni kolegama iz inostranstva od sada koriste jednu novu metodu koja će im obezbediti normalnu svakodnevicu.

Beograd je opet domaćin najvećim svetskim imenima u oblasti interventne kardiologije i to u okviru samita za hronična začepljenja na srčanim arterijama koje ishranjuju srce. Novom metodom bez otvaranja grudnog koša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojom je tek 500 pacijenata operisano u svetu, biće podvrgnuto oko 20 naših bolesnika i to besplatno!

Većina pacijenata koji će biti podvrgnuti ovom metodom su već imali operaciju bajpasa, tako da je ponovno otvaranje grudnog koša veoma rizično za njih, a neki čak ne mogu biti operisani ni na klasičan način.

Interventna kardiologija jeste metoda gde se putem arterija, kojima se može pristupiti preko prepona ili ruku, dolazi do srca i njegovih arterija posebnim sistemom cevčica i žica.

- Na taj način se totalno začepljeni krvni sudovi otčepljuju, pa krv nesmetano može da protiče. Ove intervencije neophodne su pacijentima sa obolelim krvnim sudovima, bilo akutno, što podrazumeva infarkt miokarda, ili hronično, gde se javlja oboljenje angina pektoris. Važno je i da su pacijenti za vreme zahvata budni, odnosno pod lokalnom anestezijom - objašnjava za „Blic" prof. dr Miodrag Ostojić, interventni kardiolog i direktior Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

- Najveći problem je kada su arterije totalno zapušene, pa ne može da se stavi ni stent. Totalna začepljenja radimo samostalno, ali na drugi način - pristup spreda. Ali, ovde se radi o pristupu otpozadi koji zahteva sofisticirane žice, specijalne katetere. Zbog toga je i industrija počela da pravi nove katetere koji su duži i žice koje su tanje kao mali šrafcigeri koji prolaze kroz tkivo gde postoji totalno zapušenje. One prave rupicu kako bi se prokrčio krvni sud. Kada to nije moguće spreda, a često nije, onda se to radi otpozadi - objašnjava dr Ostojić.

Metoda je dosta zahvalna, kaže profesor, ali je potrebno dosta treninga i naši lekari ne žele još da ovakve procedure rade samostalno jer nisu potpuno obučeni.

- Ovde će biti kombinovan japanski i evropski pristup lečenju. U Srbiji smo imali prilike da ovu metodu radimo prošle i pretprošle godine, ali to je bio mali broj bolesnika i uvek s nekim stručnjakom iz Japana ili Kine.

Svaka kardiološka intervencija nosi rizik, pa i ova. Rizik je procenjen na oko 0,5 do jedan odsto.

- Mana cele metode jeste to što ona može trajati tri do četiri sata. Međutim, sve se radi pod rendgenom, tako da su pacijenti i doktori dugo izloženi zračenju - kaže dr Ostojić.

Ugledni lekari iz sveta

Gost iz Japana dr Osamokato u subotu će operisati četiri pacijenta. On će, takođe, biti proglašen i za gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu jer je tu metodu 2005. godine uveo u kliničku praksu posle eksperimentisanja na životinjama i na tehničkim modelima. Do sada je u svetu ovom metodom lečeno samo 500 bolesnika. Usvojena je u Japanu i Americi, tako da su u našoj zemlji, pored Japanca, u gostima i dr Džordž Sjanosa iz Grčke i dr Alfreda Galasija iz Italije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.