Izvor: B92, 18.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene piloti u Vojsci Srbije

Beograd -- Ove godine po prvi put u Srbiji na školovanju za vojne pilote nalazi se i pet devojaka.

Zajedno sa svojim kolegama one se nalaze na obuci gde će se proceniti koja je spremna za poziv vojnog pilota. Devetnestogodišnja Sandra Radovanović na putu je da ostvari svoj san. Sa četiri koleginice priprema se da postane vojni pilot. Posle završene vežbe preživljavanja i skoka padobranom ona već upravlja školskim avionom.

Ponosna je što je jedna od prvih žena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u do sada isključivo muškom poslu. "Jako divan osećaj. Nema nista lepše. Do sad mi se ovako nešto nije dogodilo", rekla je Radovanovićeva.

"Kao mala postojala je želja ta da postanem pilot. Volela sam avione, i sad mi se ukazala prilika i tako da sam je iskoristila", kazala je ona.

Uz nadzor instruktora letenja budući vojni piloti vežbaju da bi naučali kako da polete i slete. To je osnovna pokazna vežba koju moraju da savladaju svi polaznici.

Instruktor, kapetan prve klase Stevan Vuković kaže da se devojke dobro snalaze. "To je bilo interesantno i za nas pošto se prvi put susrećemo sa devojkama kandidatima za pilote i mogu da vam kažem da smo prijatno iznenađeni. Nikakve razlike apsolutno nema u odnosu na momke", objasnio je on.

"Koje su dobre dobre su, kojima loše ide lošije ide, što je isti slucaj i sa momcima", kazao je Vuković.

Poziv vojnog pilota je veoma odgovoran i rizičan. Uspešan prolazak testova na Batajničkom aerodromu nije kraj procenjivanja kandidata. Ono traje tokom čitavog četvorogodišnjeg školovanja na akademiji.

Dušan Krneta, potpukovnik i komadant 232. avijacijske eskadrile kaže da od konkurisanja za poziv pilota, pa tokom čitave karijere, traje selekcija.

"Zdravlje se traži da bude na prvom mestu, a onda potom ide sam taj profesionalni odnos prema samom pozivu koji je izuzetno zahtevan", kaže Krneta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.