Žene nemaju vremena da vladaju

Izvor: Politika, 05.Jun.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene nemaju vremena da vladaju

Iskustvo iz Kuršumlije, gde se dame odskora pitaju za mnogo toga, ipak, pokazuje da se muškarci čvrsto drže trona

– Žene nemaju vremena – to je ono što ih po mom mišljenju sprečava da se više bave politikom.

Tako razmišlja Vesna Jakovljević, predsednica Opštine Kuršumlija, a o nastojanju da svaki treći poslanik u Skupštini Srbije bude žena, kaže:

– Mislim da ne valja biti kategoričan. Ne bi trebalo praviti razliku po tome da li je neko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << muško ili žensko. Za mene je prioritet ličnost, tačnije kvalitet ličnosti. Međutim, rekla bih da je ovo dobar pokušaj da se žene izvuku iz kuće i daju doprinos onome što ih okružuje.

Naša sagovornica je izašla iz kuće ili možda bolje rečeno ekonomske škole prošlog decembra, gde je predavala hemiju, i ušla u kancelariju u opštini gde je istovremeno i predsedavajuća u petočlanom opštinskom veću u kome sede tri gospođe. Jedna je odgovorna za lokalnu poresku administraciju, druga je javni pravobranilac… Inače u Kuršumliji su pre toga politička previranja trajala šest meseci, za opoziciju su bila sporna tri mandata, kako su isticali, usledili su štrajkovi, prepucavanja, muškaraca naravno. Jeste da su žene osvojile Kuršumliju, ali to više nije vest.

– Pre svega želim da kažem da to nije bio deo strategije, to se jednostavno dogodilo sticajem okolnosti – napominje Vesna Jakovljević. Ipak, činjenica je da je spisak ženskih imena među predstavnicima vlasti u Kuršumliji poduži, počev od opštine, do osnovnih i srednje škole, doma zdravlja gde je dr Ljiljana Arsenijević, kako neki kažu, uspela da poprilično „ozdravi stanje”…

– U politiku sam se uključila pred ove poslednje izbore jer sam shvatila da sam dugo bila nemi posmatrač svega što se događa i da je vreme da i ja dam neki doprinos mestu u kome živim – ističe Vesna Jakovljević, rođena Kuršumlijčanka.

– Mene moji sugrađani znaju, zna se ko je ko i šta ko radi, prepoznajemo se. Javljaju mi se bivši đaci. Ali najveći problem s kojim se svakodnevno suočavam jeste to što sam na ovom mestu u vrlo siromašnom mestu, često ljudi dođu samo da mi se izjadaju iako znaju da ne mogu da im pomognem – ističe predsednica, koja svoje sugrađane prima svakog četvrtka.

Šta se u opštini promenilo kada su žene preuzele vlast i postale većina svakako može da vidi, kaže Rada Nikolić, ekonomista, inače šef Odeljenja za lokalnu poresku administraciju, budžet i finansije.

– Sama lokalna vlast malo toga može da postigne bez pomoći iz vlade i resornih ministarstava. Kada je pre nekoliko godina uveden PDV govorilo se da će više para ostajati lokalnoj samoupravi. Sada se te priče opet čuju s druge strane i drugim povodom, ali kada para nema dovoljno, onda ih s jedne strane dobijete više, zakinu vas na drugoj strani i ništa se ne dobije – smatra Rada Nikolić, koja uskoro odlazi na trudničko bolovanje.

Iako bi se od žena očekivalo da povremeno sednu i popiju kafu, razmene informacije u kuršumlijskoj opštini toga nema.

– Ne stižemo – uzvraća predsednica Vesna.

Mira Rakić, načelnica Opštinske uprave, odranije u Opštini, ne primećuje da se dolaskom predsednice nešto posebno dogodilo.

– Kuršumlija je patrijarhalna sredina a to onda znači da žena nekako voli da bude podređena muškarcu, koji je u većini slučajeva uspešan. Zato se u njoj sukobljavaju ta dva osećanja – ocenjuje Vesna Jakovljević.

Čime se ponosi u Kuršumliji, pitamo gledajući slike iza njenih leđa.

– Apsurdno je da pored takvih prirodnih bogatstava kao što su vode i šume kao i najveći broj sunčanih dana, ipak, imamo siromaštvo, jer iako su uspešne firme „Simpo-šik” i „Planinka” ne mogu da zaposle sve. Migracije su velike, novi popis će pokazati da li i dalje Kuršumlija ima 20.000 žitelja ili je to manje. Investitore možete da dovedete ako imate dobre puteve, kod nas je tek petina asfaltirana – sleže ramenima predsednica kuršumlijske opštine.  

Gordana Bogdanović je opštinski javni pravobranilac i spada u ženski tim koji je nedavno „osvojio vlast”.

– Izlazeći s diplomom iz kuće a s velikim osećajem za porodicu u vreme kada se nekako sve urušava,žena svom snagom podupire i porodicu pa i državu, radi domaćičke poslove koje je i njena baka morala, e, to muškarci neće hteti nikada da nam priznaju – uverena je Gordana.

----------------------------------------------------------------

Gde su žene na vlasti

Samo devet žena drži vlast u 169 srpskih gradovia i opština, saznajemo od Vladimira Jovanovića iz Stalne konferencije gradova i opština. I to su dr Mirjana Avakumović (Arilje), Branka Savić (Barajevo, Beograd), Mirjana Božidarević (Stari grad, Beograd), Vesna Martinović (Pančevo), Dragana Živanović (Rača), Gorica Dimčić Tasić (Svilajnac), Lelica Kostić (Crveni Krst, Niš), Nataša Cvjetković (Šid) i Vesna Jakovljević (Kuršumlija).

Rajna Popović

objavljeno: 06.06.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Žene nemaju vremena da vladaju

Izvor: S media, 06.Jun.2011, 01:14

Iskustvo iz Kuršumlije, gde se dame odskora pitaju za mnogo toga, ipak, pokazuje da se muškarci čvrsto drže trona. – Žene nemaju vremena; to je ono što ih po mom mišljenju sprečava da se više bave politikom - kaže Vesna Jakovljević, predsednica Opštine Kuršumlija. ..Vesna Jakovljević,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.