Izvor: B92, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene-invalidi teže do lekara

Beograd -- Postoje razne tehničke barijere za lečenje žena sa invaliditetom u Srbiji, kažu stručnjaci.

Razlika u reproduktivnom zdravlju žena za invaliditetom i opšte populacije nema, ali one imaju tehničkih problema da stignu do lekara, izjavio je autor "Istraživanja o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom" Spaso Anđelić. On je na konferenciji za novinare u Medija centru naveo da žene sa invaliditetom imaju decu u 50 odsto slučajeva, što je približno postotku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opšte populacije žena.

"Svakog dana između 12 i 14 sati u klinici 'Narodni front' obavi se kompletan ginekološki i pregled dojki jedne ili dve pacijentkinje sa invaliditetom", rekao je Anđelić i naveo da su do sada pregledane 173 takve pacijentkinje.

Autorka priručnika "Žene sa invaliditetom i zdravstvena zaštita" Lepojka Čarević-Mitanovski kazala je da je cilj projekta da se podstakne saradnja među "značajnim institucijama", ali i podizanje svesti pacijentkinja sa invaliditetom, kao i njihovih staratelja.

"Do sad se nije javila nijedna žena sa mentalnim invaliditetom i ovim putem hoću da podsetim njihove staratelje da se, bez obzira na psihički razvoj, fizički napredak tih žena ne može zaustavljati", istakla je Čarevićeva.

Ona je dodala da danas u Beograd dolazi 25 lekara i medicinskih sestra radi edukacije za rad sa ženama sa invaliditetom i upoznavanja sa projektom koji ubrzo treba da zaživi u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu i Kraljevu.

Projekat o zdravlju žena sa invaliditetom pokrenut je 2003. godine s ciljem da se te žene osnaže da obavljaju redovne ginekološke preglede, rekao je pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić.

Anđelić je apelovao na sve žene da se redovno pregledaju jer, kako je naveo, u Srbiji godišnje 15.000 žena oboli od neke maligne bolesti i često se jave lekaru u neizlečivom stadijumu bolesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.