Izvor: B92, 02.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene i manjine u projektu policije

Beograd -- Novi sistem obuke policije od jeseni će obuhvatiti žene i pripadnike nacionalnih manjina u okviru reforme policijske službe.

Pilot-kurs u okviru projekta transformacije Srednje škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici u Centar za osnovnu policijsku obuku, obuhvatiće 120 polaznika, koji bi u savremeno opremljenim prostorijama za obuku trebalo da ovladaju najmodernijom tehnikom i načinom rada policije.

Načelnik Uprave policije MUP-a Srbije Mladen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kuribak rekao je na konferenciji za novinare da, prema zvaničnim podacima sa poslednjeg popisa, 17,4 odsto ukupnog stanovništva Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina, a da pripadnici manjina čine 16,6 odsto zaposlenih u MUP-u.

Direktorka Srednje škole unutrašnjih poslova Biljana Puškar očekuje da će se na konkurs prijaviti mnogo devojaka i da se smeštaj prilagođava njihovim potrebama. Do sada u tu školu upisivali samo muškarci.

Konkurs za prijavljivanje kandidata biće objavljen sredinom avgusta i trajaće 15 dana. Kandidati će polagati kvalifikacioni ispit, a obuka će početi krajem oktobra.

Kvalifikacioni ispit će se sastojati od lekarskog pregleda, psihološkog testa, provere fizičke sposobnosti, testa pismenosti i pravopisa, i intervjua.

Kurs će trajati 18 meseci - 11 meseci obuke i sedam meseci pripravničkog staža.

Cilj projekta je stvaranje moderne i odgovorne policijske službe usmerene na zajednicu, odnosno građane, uz poštovanje ljudskih prava, prava manjina i jednakost polova, a u skladu sa najboljim međunarodnim propisima, navode u OEBS-u.

Procenjeno je da će za troškove adaptacije i renoviranja učinionica u Srednjoj školi u Sremskoj Kamenici i poligona za prakticnu obuku, biti potrebno 2,6 miliona evra.

Osoblje Srednje škole unutrašnjih poslova je prošlo OEBS-ov program obuke trenera i osposobljeno je za izvođenje nastave po novom nastavnom planu i programu.

Predstavnici OEBS-a, MUP-a Srbije i Ambasade Velike Britanije danas su se sastali sa predstavnicima nacionalnih manjina kako bi ih podstakli za prijavljivanje u novi Centar za osnovnu policijsku obuku.

OEBS je uključen u reformu Srednje škole unutrašnjih poslova u ulozi savetodavca, a neposredno je uključen u prikupljanje donacija, izrade nastavnog plana i programa praktične obuke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.