Izvor: RTS, 04.Avg.2021, 20:33

Ženama obolelim od karcinoma jajnika na raspolaganju i onlajn savetovalište

Od karcinoma jajnika godišnje u Srbiji oboli oko 700 žena. Lekari upozoravaju da se tokom pandemije situacija pogoršala. Kao jedan vid pomoći, pri Institutu za onkologiju počelo je da radi prvo Stručno onlajn savetovalište za žene obolele od ove bolesti. Cilj je da se pacijentkinjama u bilo kojoj fazi bolesti obezbede informacije i saveti o daljem toku lečenja.
Razgovori sa lekarom preko interneta sada su opcija svim pacijentkinjama sa karcinomom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jajnika.

"Imate mogućnost da zakažete termin, može putem telefona, može putem Zuma, možemo da se vidimo, možemo da se ne vidimo i to su sve opcije, zavisi od toga kako pacijent vidi celu situaciju, koliko je spreman i na kakvu vrstu kontakta", objašnjava dr Marijana Milović Kovačević, onkolog i član tima Savetovališta
Pandemija je znatno otežala kontakt sa lekarima i lečenje pandemija, ali se broj intervencija na Institutu nije smanjio.
"Naprotiv, mi smo imali čak i porast neambulantnih pregleda, ali broj operacija, broj radioterapija, broja medikalnih odnosno citostatskih terapija koje dajemo", napominje direktorka Institutaza onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić.
Upozorava i da će najveće žrtve kovida biti upravo onkološki pacijenti.
"Procene Evropske asocijacije radijacionih onkologa je da će u 2025. godini u Srbiji morati da se zrači 40.000 ljudi - to je grad veličine Užica. Ne treba da se plašimo, treba da mislimo na sebe, posebno žene koje su u porodici - majka, tetka, baba - imale kancer dojke, molim vas dođite pregledajte se", apeluje profesorka Grujičić.
Onlajn savetovalište je u planu i za ostale onkološke pacijente, najavljuju u Institutu.
Ono što je njima potrebno jeste nova zgrada, kako bi mogli da zbrinu sve pacijente a za to traže pomoć države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.