Žena više, ali su manje plaćene

Izvor: Glas javnosti, Beta, 05.Mar.2010, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena više, ali su manje plaćene

Srbija, UN, rodna ravnopravnost

BEOGRAD - Na zasedanju Komisije za status žena pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku Srbija je juče predstavila pravnu regulativu za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti.

Srbija prvi put učestvuje na zasedanju tog tela UN, a zemlju je predstavljala državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Snežana Lakićević.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rada i socijalne politike, Lakićevićeva je predstavila Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti, kao i zakon kojim je uređena ta oblast.

U UN su predočeni i statistički podaci, prema kojima 51,4 odsto stanovništva u Srbiji čine žene, među zaposlenima ih ima 54,3 odsto, a u Vladi Srbije, među ministrima 18,5 odsto. Razlika u zaradi između muškaraca i žena u Srbiji je 16 procenata na štetu žena.

Na ovogodišnjem 54. zasedanju Komisije UN su obrađene dve važne teme, 15 godina od usvajanja Pekinške deklaracije, kao najznačajnijeg dokumenta i obrasca za sve strategije i planove vezane za status žena, i reorganizovanje UNIFEM-a, kako bi se osnažio mehanizam u okviru UN za poboljšanje položaja žena.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.