Žena kao glava porodice

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena kao glava porodice

Britansko istraživanje demantovalo uvreženo mišljenje da muškarac vodi glavnu reč u domaćinstvu

Jedan od najtradicionalnijih patrijarhalnih mitova koji glasi da je muškarac glava porodice veoma uverljivo demantuju rezultati najnovijeg istraživanja iz Velike Britanije koji pokazuju da su pripadnice lepšeg pola te koje donose odluke o tome gde će porodica živeti, kada će deca doći na spisak stanara, kuda će se ići na godišnji odmor, na šta će se trošiti novac i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šta će se svakog dana jesti. U zanimljivom istraživanju, koje je organizovala britanska firma Ginsters, učestvovalo je 3.000 parova koji su otkrili način na koji žive i kako funkcioniše njihova veza, a zaključak do koga su došli istraživači porodičnog života glasi da čak tri četvrtine najvažnijih odluka u vezi s domom i vođenjem domaćinstva donose žene. Muškarci su ti koji donose odluke koje se tiču kupovine automobila, programa koji će se gledati na televiziji.

Pored najvažnijih životnih odluka, žene odlučuju o stvarima koje čine porodičnu svakodnevicu kao što su organizacija slobodnog vremena ukućana, a pripadnice nežnijeg pola su te koje odlučuju kojim će se vanškolskim aktivnostima deca baviti, kada se odlazi na spavanje, pa čak i koja će temperatura biti u prostorijama. Osim toga, žene vode računa o kulturnom i socijalnom životu porodice – one kupuju pozorišne i bioskopske karte i ugovaraju odlazak u goste i druženje s rodbinom i prijateljima.

Nebojša Savić, predsednik i osnivač Udruženja za očuvanje i razvoj porodice „Brak i porodica“, kaže da rezultati ovog istraživanju imaju planetarnu „potvrdu“ jer su žene te koje u većini društava donose mnoge odluke koje se tiču (svako)dnevnog života porodice – one su te koje svaki dan odlučuju šta će deca obući za vrtić ili za školu, šta će se kuvati i kako će se provoditi slobodno vreme.

„Kada u predbračnom savetovalištu pitamo parove kako će se dogovarati oko kupovine kuće, odnosno stana i automobila, budući supružnici obično odgovaraju da će zajedno donositi takve odluke. I zaista, u bračnom životu partneri najčešće zajedno donose odluke o „krupnim“ stvarima. Ali, kada je u pitanju organizacija svakodnevnog života, žena je ta koja drži „dirigentsku palicu“. Zbog toga izreka „Kada tata nije srećan, nikog nije briga. Ali, kada je mama nesrećna – svi su nesrećni“ ima puno psihološko opravdanje jer je žena ta koja kreira atmosferu u domu i to kroz odnos s decom i sa suprugom. Prosečan muškarac će svim argumentima braniti tezu da je on glava porodice, ali će veoma dragovoljno i velikodušno prepustiti ženu brigu o svim zajedničkim „stvarima” u porodici – kao što su deca i domaćinstvo jer mu je tako lakše“, ističe Nebojša Savić.

Naš sagovornik dodaje da muškarci imaju inicijativu u rešavanju krupnih stvari – njima je bitno gde će porodica živeti, jer smatraju da su oni ti koji moraju da obezbede porodici adekvatan „krov nad glavom“. Takođe, muškarac je taj koji na sebe preuzima brigu i organizaciju oko sređivanja i adaptacije životnog prostora. Ako domaćinstvo ima jedan automobil, muškarac je taj koji odlučuje koje će vozilo biti parkirano u garaži i kada je u pitanju kupovina četvorotočkaša ili tehničkih uređaja, on će se pre posavetovati sa prijateljem nego sa ženom. Muškarac će se sa ženom dogovoriti oko izbora destinacije za letovanje ili zimovanje, a ostatak svakodnevnih odluka, pripadnik jačeg pola velikodušno će prepustiti ženi.

K. Đorđević

objavljeno: 12.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.