Izvor: B92, 17.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja bezbednih motociklista

Beograd -- Komitet za bezbednost saobraćaja pokrenuo je projekat "Srbija - zemlja bezbednih motociklista" čiji je cilj povećanje bezbednosti motociklista u saobraćaju.

U okviru tog projekta osnovana je i škola za bezbednu vožnju motocikala i mopeda, koja podrazumeva teoretsku i praktičnu obuku vozača. Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 897 ljudi, od čega 120 motociklista i njihovih putnika.

"S obzirom da se povećava broj motocikala na našim putevima postoji opasnost da broj žrtava ove godine bude i veći", rekao je Okanović na predstavljanju projekta "Srbija - zemlja bezbednih motociklista".

Šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić rekao je da je "prema proračunima ugroženost motociklista u saobraćaju 45 puta veća nego vozača automobila".

Vujanić je rekao da je povećan broj motociklista na putevima u Srbiji, kao i da je potrebno stvoriti uslove da se poveća njihova i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Predstavnik Sekretarijata za saobraćaj u Beogradu Vladimir Jevtić je, ukazujući na značaj edukacije i obuke vozača motocikala, rekao da je ljudski faktor uzrok više od 80 odsto saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju motociklisti.

Jevtić je rekao i da će u školi za obuku motociklisti imati priliku da se obučavaju na poligonu, kao i da će ih instruktori učiti da pravilno i pravovremeno reaguju u slučaju "opasne situacije" u toku vožnje.

Jevtić je istakao i da će polaznicima škole biti predočeno koliko je za njihovu bezbednost važno da koriste zaštitnu opremu pri vožnji motocikala - kacige, jakne i rukavice.

Projekat "Srbija - zemlja bezbednih motocikala" podržavaju Ministarstvo infrastrukture, gradski Sekretarijat za saobraćaj i kompanije Dunav osiguranje i Mas kompani.

Zainteresovani za pohađanje škole za obuku motociklista mogu da se prijave na sajtu kompanije Mas kompani ili da dođu u njeno sedište u Ulici Jovanke Radaković 25 u Beogradu.

Vozači koji završe tu školu moći će da postanu članovi Kluba motociklista, što će im omogućiti bolje uslove pri nabavljanju opreme.

Polaznici škole mogu da imaju svoj motocikl za obuku, a biće im data i mogućnost da koriste motocikl škole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.