Žele dečake više od  devojčica

Izvor: Blic, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žele dečake više od devojčica

Devojčica ili dečak? Za mnoge roditelje ovo pitanje je potpuno beznačajno. Ipak, ima dosta i onih kojima je pol deteta vrlo bitan pa bi to hteli da znaju i znatno pre rođenja deteta. Nauka je u ovoj oblasti dala mnoge odgovore, ali, kako se čini, još je mnogo nepoznanica u vezi s tim šta je odlučujuće kod određivanja pola bebe.

Želja da se izabere pol deteta stara je koliko i ljudski rod. Još su stari Grci pokušavali da dobiju sina tako što su muškarci tokom polnog odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ležali na levom boku. Francuzi su u 18. veku podvezivali levi testis kako bi osigurali svog naslednika, a Danci su ispod kreveta stavljali makaze u želji da dobiju devojčicu. Vremena su prolazila, običaji i shvatanja se menjala, ali je želja za određenim polom deteta ostala ista.

Današnji budući roditelji ne stavljaju više čekiće i makaze ispod kreveta, već na neke savremenije načine pokušavaju da dođu do željenog pola. Da li konzumiranje određenih napitaka tokom trudnoće može da „proizvede" muško dete ili je čokolada „garant" ženskog deteta? To se ne zna pouzdano, ali mnogi veruju da je tako.

Određivanje pola deteta

- Određivanje pola deteta ne radi se ili se retko radi kao izolovana metoda u medicini. Pol deteta može se videti sa savremenim ultrazvukom već prilično rano, i to pred kraj drugog i početkom trećeg meseca. Plod je tada mali, oko pet do šest centimetara, ali ima sve delove tela kao i odrasli ljudi. Međutim, postoji mogućnost da

Pol nije slučajnost

Poslednja istraživanja govore da pol deteta sigurno nije samo puka slučajnost. Na to utiču mnogobrojni faktori koje naučnici nisu do kraja rasvetlili. Tako, na primer, težina majke igra važnu ulogu na pol deteta. Tim italijanskih naučnika ispitivao je uticaj debljine majke na pol bebe i zaključio da žene koje su imale manje od 54 kilograma ređe rađaju dečake. Zato mršavije majke treba da budu spremne na to da postoji velika verovatnoća da će dobiti devojčicu. Na pol deteta može da utiče i godišnje doba. Istraživanja u Engleskoj, Italiji i Španiji pokazuju da su bebe koje su začete u jesen češće dečaci. Ako je do začeća došlo između marta i maja, rađa se veći broj devojčica.

dođe do greške prilikom određivanja pola, pa se ne preporučuje da se to određuje ultrazvučno. Pol deteta se ipak kasnije bolje može utvrditi, ali sve zavisi od položaja ploda, količine plodove vode, veštine onog koji gleda, ali i od aparata - objašnjava za „Blic" dr Spasa Anđelić, načelnik Dnevne bolnice u GAK „Narodni front".

Pri redovnim ultrazvučnim pregledima pol deteta nije stvar na koju se obraća velika pažnja, jer je pre svega važno da dete bude živo i zdravo. Ipak, nastavlja dr Anđelić, priroda se za sve pobrinula, pa se rađa približno isti broj devojčica i dečaka. Doduše, nešto malo više dečaka, ali su oni osetljiviji od devojčica.

Za određivanje pola deteta preciznije su genetske metode, koje su tačne skoro 99 odsto, i pol deteta može da se odredi u svakom periodu trudnoće.

Važnije Zdravlje nego pol

- Postoji veliki interes medicine da što bolje sagleda trudnoću da bi potomstvo bilo zdravo. U današnje vreme susrećemo se sa situacijom da imamo manju smrtnost dece, ali s druge strane imamo veći mortalitet i morbiditet od naslednih oboljenja - razne vrste anomalija. Zato se radi prenatalni skrining, pomoću kojeg se otkrivaju anomalije tokom trudnoće. Zbog toga se rade genetska ispitivanja kariotipa. Kada se ta ispitivanja rade, logično je da se određuje i pol deteta - ističe dr Anđelić.

Jedan od genetskih metoda pomoću koje se već u osmoj nedelji može saznati pol deteta je biopsija horionskih čupica. To je deo tkiva, istog porekla kao embrion, od koga će nastati posteljično tkivo. Ako se tada otkrije neka anomalija ploda, prekid trudnoće se odobrava.

Druga metoda za određivanje pola je amniocinteza koja se radi između 16. i 18. nedelje, posle 20. nedelje može se raditi kordocinteza, uzimanje uzorka bebine krvi iz pupčanika. To je najrizičnija metoda koja se retko savetuje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.