Zeka Buljubaša ponovo u Ravnju

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeka Buljubaša ponovo u Ravnju

Otkriven spomenik hajdučkom harambaši i izginulim ustanicima

Ravnje – Na mestu gde se pre dva veka odigrala poslednja bitka Prvog srpskog ustanka, gde se 3.000 srpskih ustanika suprotstavilo ordiji od 15.000 turskih vojnika, koje je predvodio bosanski Ali-paša Derendelija, juče je otkriven spomenik hajdučkom harambaši Zeki Buljubaši, koji se sa svojih osamsto hajduka golaća, suprotstavio turskoj vojsci i držao front sve dok se ustanici pod komandom Miloša Obrenovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prote Mateje Nenadovića, Luke Lazarevića i Stojana Čupića nisu izvukli s bojišta. U ovoj bici izginuli su svi Zekini hajduci, a poginuo je i sam harambaša Zeka Buljubaša.

Bistu hajdučkog harambaše Zeke Buljubaše, visoku četiri metra, izradio je vajar Branko Kovačević – Koča, iz Rume, a na ulazu u selo, gde se prema istorijskim dokumentima odigrala ova velika, poslednja bitka Prvog srpskog ustanka, iskopan je rov kakav su branioci srpski ustanici iskopali početkom septembra 1813. godine i zadržavali tursku vojsku 17 punih dana.

Na jučerašnjoj svečanosti spomenik Zeki Buljubaši i izginulim ustanicima otkrili su gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i Radmilo Budečević, predsednik Mesne zajednice Ravnje, a prisutnima se obratio Dragan Avrić, brigadni general Vojske Srbije, koji je između ostalog rekao:

– Osam stotina junaka je odlučilo da, kako pesnik kaže, „stane u jednu stopu”, da učini podvig, ulažući u to svoj život. Ništa drugo nisu ni imali, samo sebe i slične oko sebe. Imali su ono što je moglo da stane u opanke, ispod gunja ili za pojas, ali su imali i puno srce nepokora, slobodu u mislima i Srbiju na usnama... Zato smo obavezni da, odajući poštu izginulim junacima, i Zekinim i potonjim, činimo nove podvige, za otadžbinu, za slobodu, za znanje, za Srbiju. Ubeđen sam da naši junaci samo to i toliko traže od nas. Nije malo, ali manje od toga ne bi smelo i ne bi trebalo – rekao je Dragan Avrić.

Posle otkrivanja spomenika i parastosa, u seoskom domu je organizovana i promocija hronike o selu Ravnju, autora Miomira Filipovića – Fiće, novinara i publiciste, a posle toga je nastavljeno narodno veselje.

J. Slatinac

objavljeno: 03.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.