Izvor: Blic, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstvu od cigareta 11 miliona evra

Zdravstvu od cigareta 11 miliona evra

Ministarstvo zdravlja dostavilo je Ministarstvu finansija inicijativu da se sredstva od duvanskog dinara naredne godine dodatno povećaju, kaže za 'Blic' Đorđe Stojiljković, savetnik u Ministarstvu zdravlja. Procenjuje se da će pušači u 2006. ojačati zdravstvenu kasu za milijardu dinara ili oko 11,3 miliona evra.

Prema planiranoj raspodeli, veliki deo sredstava od duvanskog dinara biće usmeren u kupovinu opreme i lekova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i prevenciju malignih oboljenja, ali i ostalih bolesti kod kojih je pušenje jedan od glavnih uzročnika faktora rizika. Deo novca, kaže Stojiljković, utrošiće se na izradu nacionalne strategije za suzbijanje hroničnih nezaraznih bolesti, otvaranje kancelarije za kontrolu duvana i mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja.

Da prostora da se duvanski dinar po paklici pretvori u dva, a možda i više dinara, i te kako ima, i to potvrđuju reči ministra zdravlja Tomice Milosavljevića koji je povodom Svetskog dana borbe protiv pušenje podsetio našu javnost da su cigarete u Srbiji među najjeftinijima u svetu. A Đorđe Stojiljković kaže da sva svetska istraživanja pokazuju da su cene i akcize najvažniji faktor za kontrolu pušenja.

- Na odvikavanje od cigareta odlučujući uticaj imaju cene i akcize - od 30 do 40 odsto, dok je uticaj zakonske regulative najviše 15 odsto. To je konstatovao i vladin Savet za kontrolu duvana koji je počeo s radom 30. maja. Dakle, izvesno je - cigarete će narednih godina sigurno još poskupljivati - kaže Stojiljković.

Odlukom da se od svake prodate paklice cigareta po jedan dinar izdvaja za pomoć zdravstvu, naša država je po prvi put pokazala da uviđa značaj prevencije. Prvi rezultati, kako saznajemo, mogu se očekivati već krajem juna kada će do bolesnika obolelih od malignih bolesti stići prvi lekovi kupljeni od duvanskog dinara.

Da kontrola duvana i prevencija malignih oboljenja mogu dati izuzetne rezultate pokazuje i primer Finske koja, zahvaljujući značajnom smanjenju broja pušača, u poslednjih 20 godina beleži pad broja obolelih od raka pluća čak za 63 odsto. Ako Ministarstvo zdravlja istraje na započetim aktivnostima, možda se za desetak godina nećemo dičiti podatkom za Ginisa - da samo pripadnice nežnijeg pola u Beogradu godišnje na kupovinu cigareta potroše sredstva koja bi bila dovoljna za izgradnju bar jednog od mostova koji tako nedostaju srpskoj prestonici.

B. Krivokapić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.